Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Tehničkoj školi Čakovec otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu – učenici će iz obrazovnog sustava izaći spremni za posao

Datum objave: 26. travnja 2022.

Tehnička škola Čakovec postaje Centar kompetentnosti u strojarstvu za sjeverozapadnu Hrvatsku zahvaljujući projektu vrijednom gotovo 56 milijuna kuna kojim je rekonstruirana i dograđena zgrada Radionice TŠČ, a učenici će imati priliku educirati se i raditi na najsuvremenijoj opremi i uređajima kako bi izlazeći iz sustava obrazovanja odmah bili spremni za posao u struci koja je imperativ budućnosti.

Međimurje se može pohvaliti činjenicom da ima čak dva znanstveno-istraživačka centra, prvu znanstveno-istraživačku ustanovu na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjenu provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti – Metalsku jezgru te Centrom održivog razvoja koji djeluje u okviru Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, zatim centrima izvrsnosti iz informatike, biologije, kemije, fizike, matematike i umjetničkog područja, no još jedan veliki iskorak u međimurskom obrazovanju razvija se u Tehničkoj školi Čakovec koja postaje Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu.

Sama ideja o razvoju centra kompetentnosti razvila se još 2016. godine, kako je istaknuo ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka, a Međimurska županija predložila je školu kao kandidata za regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu. Zahvaljujući kvalitetnom radu škole, postignutim rezultatima i opsežnoj dokumentaciji koju je pripremila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Tehnička škola Čakovec 2018. godine imenovana je kao jedna od 25 srednjoškolskih ustanova koje će biti mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima se provode programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja u Hrvatskoj.

 „Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu važan je projekt za cijeli obrazovni sustav, ne samo za Tehničku školu Čakovec i Međimursku županiju jer će omogućiti da učenici izlazeći iz sustava obrazovanja budu odmah spremni za tržište rada, a ne za Zavod za zapošljavanje. Želimo transformirati međimursko obrazovanje, biti inovativni, pružiti mladima da uče i rade u najboljim uvjetima. Ulaganje u obrazovanje posljednjih godina doživljava drugačiji način promišljanja koji donosi vrhunsku opremu, više stručne prakse, direktnu suradnju s poduzetnicima, a samim time im se omogućuje sigurno radno mjesto.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je dodao da će se ovim projektom jačati sve srednje škole na području Međimurja, kao i međimursko gospodarstvo.

Novih 9 praktikuma - samo oprema vrijedna 22,2 milijuna kuna

Iz ukupno 55,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava osiguranih iz Europskog socijalnog fonda rekonstruirana je i dograđena zgrada Radionice Tehničke škole Čakovec, nabavljena vrhunska oprema za 9 novih školskih praktikuma iz podpodručja strojarstva: Praktikum CAD/CAM tehnologije,  Praktikum za zavarivanje, Praktikum za mjerenja i kontrolu kvalitete, Praktikum za energetsko strojarstvo i obnovljive izvore energije,  Praktikum za CNC tehnologije,  Praktikum fluidne tehnike,  Praktikum za automatizaciju i robotiku,  Praktikum za razvoj i konstrukcije, Praktikum automehatronike. Ravnatelj Blažeka istaknuo je podatak da je oprema kojom će biti opremljeni praktikumi vrijedna oko 22,2 milijuna kuna.

Ostatak sredstava namijenjen je uspostavi suradnje s najboljim europskim i svjetskim centrima kompetencija, domaćim i stranim obrazovnim institucijama, stručnim tijelima, komorama i poduzetnicima, razvoju novih i unapređenju postojećih programa obrazovanja, jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika TŠČ i partnerskih škola te mentora zaposlenih kod poslodavaca, promociji i upravljanju. Početak korištenja novih prostora Centra kompetencija Tehničke škole Čakovec očekuje se početkom nove školske godine kada će 800-tinjak učenika imati priliku da usavrše svoje znanje.

Svatko tko prati događanja vezana uz obrazovanje u Međimurskoj županiji nije iznenađen da je upravo Tehnička škola Čakovec izabrana da bude predvodnik u strojarstvu.“, poručio je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak koji je uputio čestitke na otvaranju Centra.

Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec svečano je otvoren u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije, a svečanosti su nazočili ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, zamjenik župana Međimurske županije  Josip Grivec, predsjednik Županijske skupštine Međimurske županije Dragutina Glavinu, gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini, saborski zastupnik Ljubomir Kolarek, i gradonačelnik Dražen Srpak, direktori i ravnatelji županijskih ustanova, ravnatelji srednjih škola, pročelnici, izvođači radova kao i mnogi obrtnici i gospodarstvenici iz Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content