Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dani otvorenih vrata - Više od 250 posjetitelja družilo se na Matulovu gruntu

Datum objave: 26. travnja 2022.

Prvi ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održan je 24. travnja. Adresa Frkanovec 30 te je nedjelje u poslijepodnevnim satima vrvjela brojnim posjetiteljima, odzvanjala pjesmom i igrom. Oko 250 posjetitelja, ponajviše mladih obitelji s djecom, došlo je upoznati nekadašnji način života u staroj frkanovečkoj "hiži" obitelji Špiranec koja je tu živjela do 1996. godine. Današnji uređen kompleks sastoji se od stare hiže, pomoćnog objekta u kojem je stara preša, kubusa koji imitira brajde, zdenca, hotela za kukce te interpretacijskih ploča i klupa.

Ponajviše posjetitelja okupilo se oko 15 sati kad se gruntom zaorila pjesma ženske i dječje vokalne skupine KUU Zasadbreg. Najmlađi članovi ove udruge zaplesali su te pokazali tradicionalne dječje igre kao što su "skrivača, apa čapa". Događaju je nazočio i  Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu, a Dan otvorenih vrata bio je također dio programa obilježavanja Dana Općine Sveti Juraj na Bregu. Domaćin druženja na Matulovu gruntu Javna ustanova Međimurska priroda osigurala je osvježenje i klipiće za posjetitelje i sudionike programa.

Interpretatorice prirodne baštine i djelatnice Međimurske prirode  otkrile su posjetiteljima dio tajni Bedekovićevih grabi i način života leptira plavaca, namjenu hotela za kukce i druge zanimljivosti ovog gruntišta. Tom je prigodom predstavljena i  radna bilježnica za učenike Mladi čuvar prirode pod krilaticom  „Rešavlemo dečije listine na Matulovu gruntu‟. Svi zainteresirani mogli su probati i testnu verziju audiovodiča i čuti glasove koji vode kroz Matulov grunt.

Prvi Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu organiziran je povodom obilježavanja Noći knjige 2022. (23. travnja), ali i Dana planeta Zemlje (22. travnja) te je proveden također u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije. Matulov grunt svoja vrata za posjetitelje ponovo otvara u nedjelju 22. svibnja.

Izvor: Međimurska priroda

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content