Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sastanak župana Međimurske i Varaždinske županije. Župan Posavec: „Dvije županije koje su među najproduktivnijima u Hrvatskoj moraju surađivati još snažnije na korist svojih građana“

Datum objave: 25. travnja 2022.

Međimurska i Varaždinska županija kao najbliže susjedne županije oduvijek su njegovale dobrosusjedske odnose, a s ciljem razvoja još snažnije i kvalitetnije suradnje župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima se odazvao na radni sastanak na poziv župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka.

Dobar susjed ponekad je važniji od dobrog prijatelja, jer on može uvijek i brzo uskočiti u pomoć. S Međimurcima smo uvijek bili dobri, a taj odnos nastavljamo i dalje održavati.“, poručio je župan Stričak koji je kazao da su među najvažnijim temama radnog sastanka bili obrazovanje, gospodarstvo i prometna povezanost.

Sastanku su uz župana Posavca iz Međimurske županije nazočili i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije dr. sc. Blaženka Novak, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović, ravnatelj Međimurske prirode - Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub.

Iako rijeka Drava razdvaja dviju županije, župani su istaknuli da upravo ona može i mora biti točka koja će spojiti stanovnike s obje strane rijeke, posebice po pitanju turizma. „Mi, Varaždinci već godinama imamo program Varaždin na Dravi, a Međimurcima zaista ne nedostaje sadržaja uz rijeku Dravu.“, istaknuo je župan Stričak pritom dodavši da je prošle godine područje uz rijeke Muru, Dravu, Dunav proglašen proglašeno rezervatom biosfere što je još jedna tema oko koje su razmijenjena iskustva, posebice po pitanju programa zaštite i upravljanja ovim područjem.  

Obrazovanje je za obje županije jedan od prioriteta, a Međimurska županija posebno se ponosi svojim centrima izvrsnosti, centrima kompetentnosti i znanstveno-istraživačkim centrima. Župan Posavec naglasio je kako se ovog tjedna u okviru Dana županije svečano otvara Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Tehničke škole Čakovec vrijedan preko 50 milijuna kuna u koji su uključene i obrazovne institucije s područja Varaždinske županije zbog čega se može zaključiti kako dobra suradnja po tom pitanju već postoji. „U tom  kontekstu ćemo nastaviti surađivati, kao što već i dan danas imamo dobru suradnju između našeg Veleučilišta i srednjih škola s Fakultetom organizacije i informatike.“,  dodao je župan Posavec.

Župani su se na sastanku dotakli i teme prometne infrastrukture. „Župan Stričak je govorio o dobrosusjedskim odnosima, a da bi se susjedi mogli dobro posjećivati i dobro surađivati trebaju imati dobro izgrađene putove,. Taj put koji mi želimo izgraditi u formalnom infrastrukturnom smislu je i brza cesta Čakovec-Varaždin. Obilaznica kroz Nedelišće, Pušćine, Kuršanec je u ovom trenutku prometnica kroz koju dnevno prođe 20 000 vozila te je za Međimurce, ali i sjever Hrvatske od vitalnog i prometno-infrastrukturnog značaja stoga ćemo zajedničkim snagama apelirati prema Hrvatskim cestama kako bi se ubrzala izgradnja obilaznice.“,  nadovezao se župan Posavec.

Kako je najavio, Međimurska županija će dati punu podršku maksimalnom iskorištavanju turističkog potencijala rijeke Drave, ali i projektu Parka prirodne Ivančica.

S obzirom na to da je sjever Hrvatske najproduktivniji hrvatski kraj, župani su razgovarali i o daljnjoj suradnji na području gospodarstva s ciljem jačanja gospodarskog potencijala, širenja gospodarskih zona i stvaranje novih, visokodohodovnih radnih mjesta. „Međimurska i Varaždinska županija imaju mnogo zajedničkih tema kroz koje ćemo nastaviti suradnju i jačati dvije županije na korist naših građana.“, zaključio je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content