Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec održao sastanak s predstavnicima pčelarskih udruga – pojačano će se kontrolirati usjevi uljane repice, Županija pružila pomoć pčelarima

Datum objave: 20. travnja 2022.

U Maloj vijećnici Međimurske županije župan Međimurske županije Matija Posavec održao je sastanak s predstavnicima pčelarskih udruga na području županije, predsjednikom Udruge pčelara Međimurske županije „Agacija“ Željkom Trupkovićem i predsjednikom Udruge pčelara „Nektar“ Prelog Ivicom Balentom te voditeljem Poljoprivredne savjetodavne službe u Međimurskoj županiji  mr. sc. Miloradom Šubićem s obzirom da se na području Međimurske županije dogodio novi pomor pčela.

Hrvatska ima oko 9 200 registriranih pčelara s više od 460 tisuća košnica, a u Međimurju je 10 000 košnica, što je 2,3% od ukupnog broja košnica. Prema dosad prikupljenim podacima, stradale su pčele u oko 720 košnica, najviše na području Preloga i Otoka.

Župan Posavec izrazio je žaljenje i solidarnost sa našim vrijednim međimurskim pčelarima koji proizvode jedan od najboljih i najkvalitetnijih meda u Hrvatskoj, za što dobivaju brojne nagrade.

Međimurska županije zatražila je od Državnog inspektorata Republike Hrvatske hitno utvrđivanje činjeničnog stanja i uzroka zašto je došlo do pomora pčela. Međimurska županija, ako će biti potrebno, financirat će uzimanje što većeg broja uzoraka zemlje kako bi se utvrdili razlozi velikog pomora pčela.

U Hrvatskoj je zabranjena primjena pesticida opasnih za pčele u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura, propisuje to novi Zakon o održivoj upotrebi pesticida i iznimno je bitno da se odredbe provedu u praksi, što znači da su profesionalni korisnici pesticida dužni prije svakog tretiranja, ako se radi o pesticidu opasnom za pčele, o tome obavijestiti Savez i lokalne povjerenike. Prekršajna kazna iznosi od 50 do 100 tisuća kuna.

Također, zaduženo je Povjerenstvo za procjenu štete da utvrdi ukupni iznos nastale štete te utvrdi ima li elemenata za proglašenje prirodne nepogode na spomenutom području, kako bi se temeljem te odluke mogla tražiti naknada štete iz europskog ili nacionalnog fonda za naknadu štete.

S obzirom na katastrofalni događaj koji je zadesio međimurske pčelare, započet će pojačano promatranje i kontrola usjeva uljane repice, kako bi se spriječila daljnja šteta. Iako su pčelari prilikom pomora pčela prije dvije godine dobili obeštećenje, nikakav novac ne može nadomjestiti gubitak tolikog broja pčela koji su, kao oprašivači, važni u proizvodnji hrane i održavanju biološke ravnoteže, istaknuo je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content