Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije obilježio 10 uspješnih godina rada

Datum objave: 20. travnja 2022.

Skrbe za pacijente od 0 do 24, godišnje obave oko 30 000 pregleda i intervencija, a prijeđu i do 800 000 kilometara na godinu – Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije proslavio je 10 uspješnih godina rada. Pritom su se prisjetili samih početaka Zavoda, razvoja, projekata i investicija, a dodijeljena su i priznanja djelatnicima s 35. i više godina staža u zdravstvu i umirovljenim djelatnicima Zavoda.

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije otvoren je 17. travnja 2012. godine. Na taj je datum otvoreno sjedište u Čakovcu, dva tjedna kasnije s radom je počela ispostava u Prelogu, 2017. godine ispostavu je dobio grad Mursko Središće, a 2019. godine Kotoriba. Sve je počelo 2009. godine kada je osnovan Hrvatski zavod za hitnu medicinu s ciljem da bolnička hitna postane zasebna ustanova, odnosno da se u skladu s europskim smjernicama, svaki pacijent na području nekog grada zbrine u roku od 10 minuta, a na ruralnom području 20 minuta. „Sustav hitne medicine na području naše županije, kakav imamo danas, vrlo dobro je organiziran, prilagođen je potrebama lokalnog stanovništva i osmišljen tako da svaki stanovnik Međimurske županije bude u jednakom položaju s aspekta dostupnosti hitne medicinske pomoći.“, istaknula je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj-Grabant.

Djelatnost hitne medicine je izuzetno zahtjevna grana medicine. Traži se brza, pravovremena i točna reakcija. Radi se u teškim uvjetima na terenu. Kiša, snijeg, vrućine, često teško dostupan teren – cesta, šuma, polje… Rad u djelatnosti hitne medicine zahtijeva i fizičku i psihičku spremnost djelatnika, ali i posebna znanja i vještine prilagodbe i snalaženja u novonastalim situacijama. Budući da je hitna prva u doticaju s teško bolesnim i ozlijeđenim pacijentima čiji su život i zdravlje ozbiljno ugroženi, ona zahtijeva najsuvremeniju medicinsku opremu i vozila koja će olakšati pristup pacijentu i njegovo kvalitetno zbrinjavanje te brz i siguran prijevoz pacijenta do prve odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Međimurska županija kao osnivač svih zdravstvenih ustanova na području županije, pa tako i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, vodi brigu o svakom segmentu primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. „U ovih 10 godina razvili smo kvalitetan sustav hitne medicine, osnovane su tri ispostave kako bi hitna pomoć bila što dostupnija, pripojen je sanitetski prijevoz za koji su rekonstruirani i uređeni prostori, nabavljena su nova vozila i suvremena oprema, uređen je prilaz Bolnici i Zavodu, no sve investicije i ulaganja ne bi imala smisla da nemamo djelatnike koji svakodnevno požrtvovno i profesionalno obavljaju svoj posao, ulažu svoje vrijeme u edukacije i posvete se svakom pacijentu.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zahvalio svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu MŽ na stručnosti, trudu i ljudskom odnosu prema pacijentima.

Tijekom 10 godina rada djelatnici Zavoda za hitnu medicinu MŽ odradili su 163 444 intervencija, u prosjeku 45 intervencija u danu te su prošli više od 1 500 000 kilometara.

Zavod trenutno ima 18 doktora medicine, od čega 3 specijalista hitne medicine i 3 specijalizanta hitne medicine, 5 magistra sestrinstva, 24 prvostupnika sestrinstva, 29 medicinskih sestara/tehničara, 30 vozača, od kojih su troje ujedno i medicinski tehničari ili se za isto školuju, 8 djelatnika uprave i 3 spremačice.

Ukupno je na današnji dan u Zavodu zaposleno 114 djelatnika. U rad su krenuli s 10 timova T1 i 5 timova prijavno dojavne jedinice u sjedištu u Čakovcu, a danas imaju 15 timova T1, 12 timova T2 i 5 timova prijavno dojavne jedinice na 4 lokacije te 8 timova sanitetskog prijevoza.

Obilježavanje 10 godina rada bila je prilika da se uruče posebne zahvale sadašnjim i bivšim djelatnicima. Petar Lehkec, Josip Radek, Zvonko Žagar, Marijan Győfi i Marijan Malek umirovljeni su djelatnici Zavoda koji su na svečanosti primili zahvale, a Stjepan Bogdan, Dragan Hunjadi, Zlatko Korunić, Ivan Marciuš, Slava Hranilović, Dragica Žganec i Branko Liber primili su priznanja za 35 i više godina rada u zdravstvu.

Svečanosti su nazočili brojni gosti, predsjednik Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine Damir Važanić, ravnatelji zdravstvenih ustanova na području Međimurske županije, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač,  gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content