Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Lupinizam u Međimurju - Stephan Lupino predstavio svoje radove međimurskoj publici u okviru Dana Međimurske županije

Datum objave: 20. travnja 2022.

U prostorima Muzeja Međimurja Čakovec u okviru Dana Međimurske županije otvorena je izložba svjetski poznatog umjetnika Stephana Lupina pod nazivom „Lupinizam“.

Stephan Lupino presjek svojega opusa u 2022. godini donosi pred međimursku publiku te u Muzeju Međimurja Čakovec zauzima sve raspoložive izložbene prostore: atrij, Izložbeni salon i Multimedijalnu dvoranu Riznice Međimurja. Izložbom su predstavljene skulpture, slike, fotografije i namještaj, a dio fotografija je prodajnoga karaktera te će prikupljena sredstva biti usmjerena u humanitarne svrhe.

Stephan Lupino poznat je ne samo kao ime, već i kao gotov brend hrvatske umjetničke aktualne scene, popraćen epitetom kontroverznog i osebujnog stvaratelja. Njegov kreativni put započeo je u samom srcu američke umjetničke prijestolnice, New Yorku, osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.  Lupino je, za razliku od ostalih naših umjetnika išao obrnutim putem prema slavi – prvo je postao poznat na svjetskoj razini, a zatim je nastavio izgrađivati karijeru kod kuće, u Hrvatskoj. Početkom devedesetih potaknut ratnim zbivanjima vraća se u domovinu, pokreće i uređuje časopis „Kult“ i intenzivira svoju izložbenu djelatnost.

Svako desetljeće donosi novi preokret u Lupinovom umjetničkom izrazu, tehnici i prikazanim temama. Ulaskom u novi milenij, početkom 2000-ih, svoj fotografski interes u potpunosti neočekivano zaokreće u sasvim drugom smjeru – u humanitarni rad i fotografiranje djece oboljele od neizlječivih bolesti u serijama poznatim pod imenima „Moji anđeli“ i „Čarobna djeca“. Zakoračivši u 2010-e ponovno iznenađuje skretanjem u posve neočekivanom pravcu, ovaj put kao kipar i slikar. Skulpture i slike izrađuje u materijalu koji tako dobro prianja uz njegovu osobnost – željezu i drvu.

Kako ga likovni kritičari nisu uspjeli smjestiti u nijedan dosad ostvaren i prepoznatljiv stil, bez ikakvih vidljivih umjetničkih referenci, osim osobnih unutarnjih iskonskih poriva, za njegovu umjetnost iskovan je novi naziv, jednostavno nazvan „LUPINIZAM“. „Manje nismo ni očekivali, Lupinova osobnost i njegova umjetnost neraskidivo su jedinstvo, jedno bez drugog ne egzistira.“, istaknula je prilikom otvorenja izložbe ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

U najnovijim radovima Lupino se dotaknuo i svjetskih problema s kojima se čovječanstvo trenutno bori, a to je pošast pandemije virusom COVID-19 i rat u Ukrajini. Kroz zlokobne odraze bezličnih ljudskih glava zamrznutih u izrazu patnje i straha sasvim jasno očitava se teror kroz koji čovječanstvo prolazi. Bavi se i izradom namještaja, no njegove stolice nisu za sjedenje, već su personifikacije svjetskih vođa poput Napoleona Bonapartea, a svoju ironičnu stolicu-portret dobio je nedavno i Putin, trenutno najomraženiji svjetski vođa.

"Lupino je čovjek koji živi ispred svoga vremena, a ovom izložbom, kojom smo ga zapravo vratili u rodni kraj, obogatio je ovogodišnje Dane Međimurske županije. Lupinizam već danas ima svoju veliku vrijednost te nam je čast što imamo priliku Lupinova djela predstaviti u našem Starom gradu Zrinskih, u najvrjednijem spomeniku feudalne baštine u Hrvatskoj.", kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da vjeruje kako je izložba i lijep poklon Lupinu povodom 70 rođendana koji će proslaviti krajem travnja.

Izložba je otvorena do 27. kolovoza 2022. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content