Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 6. sjednica Skupštine Međimurske županije – usvojeni prijedlozi za dobitnike Nagrade Zrinski i širenje Poslovnog parka Međimurje

Datum objave: 14. travnja 2022.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Skupštine Međimurske županije na čijem se dnevnom redu našlo 26 točaka među kojima se ističu prijedlog odluka o dodjeli Nagrada Zrinski za 2021. godinu i za životno djelo, kao i prijedlog zaključka o prodaji zemljišta na području poduzetničke zone „Poslovni park Međimurje“.

Od 18. do 30. travnja brojnim aktivnostima obilježit ćemo Dane Međimurske županije, a na svečanoj sjednici 29. travnja dodijelit će se najviša županijska priznanja kako bi se zahvalilo pojedincima, udrugama i društvima koji su svojim zalaganjem zadužili Međimurje.“, istaknuo je predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Na prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja Skupštine Međimurske županije, a na temelju podnesenih prijava na javni poziv, Nagrada Zrinski za 2021. godinu uručit će se Županijskoj bolnici Čakovec i djelatnicima za hrabar, nesebičan i humanitaran doprinos u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2,  Gimnastičkom klubu „Marijan Zadravec Macan“ Čakovec za postignute istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju, odgoju i osposobljavanju sportaša te za izuzetne rezultate u organizaciji i razvitku sportske rekreacije i gimnastike, Josipu Munđaru zbog dobrovoljnog darivanja krvi te požrtvovno i humano djelovanje te Mateji Vranović za uspješno organiziranje rada i poslovanja te njegovanje tradicije i kulture Međimurske županije.

Nagrada Zrinski Međimurske županije za životno djelo bit će dodijeljena posthumno Nadi Mance za umjetnička ostvarenja i značajne rezultate u promicanju međimurske nematerijalne kulturne baštine i Dragici Kolenić za značajan doprinos i postignute rezultate u razvoju sestrinstva.

Vijećnici su usvojili sve točke dnevnog reda među kojima je bio i prijedlog Odluke o prodaji zemljišta na području poduzetničke zone „Poslovni park Međimurje“. „Temeljem dosadašnjih brojnih upita, objavit će se javni natječaj za daljnju revitalizaciju na području poduzetničke zone „Poslovni park Međimurje“ kojeg pretvaramo u atraktivnu gospodarsku zonu. Nedavno smo prodali nekoliko zemljišta te očekujemo otvaranje dvjestotinjak novih radnih mjesta u automobilskoj industriji, e-mobilnosti i visokim tehnologijama.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Usvojen je prijedlog Odluke o davanju naknadne suglasnosti na sklapanje memoranduma o izražavanju interesa o suradnji i razmjeni iskustva između Županije Vlora u Republici Albaniji i Međimurske županije s ciljem provođenja zajedničkih inicijativa, aktivnosti i programa za budući razvoj suradnje između dviju županija.

Donesen je Akcijski plan energetske učinkovitosti Međimurske županije za razdoblje od 2022. do 2024. godine kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanje energetske učinkovitosti s ciljem smanjenja negativnih utjecaja na okoliš iz energetskog sektora, poboljšanja sigurnosti opskrbe energijom, zadovoljavanja potreba potrošača energije i ispunjavanja međunarodnih obveza Republike Hrvatske u području smanjenja emisije stakleničkih plinova i to poticanjem mjera energetske učinkovitosti u svim područjima potrošnje i proizvodnje energije. „Cilj nam je ići u daljnje energetske uštede na svim razinama, smanjiti potrošnju i smanjiti stakleničke plinove. Prijavit ćemo desetak javnih zgrada na koje planiramo ugraditi fotonaponske elektrane, u tijeku su energetske obnove javnih zgrada, a u proračunu za naredne 3 godine osigurano je 72 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti.“, pojasnio je župan Posavec.

Na zamolbu Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Čakovec, produljen je rok korištenja građevine koju je Međimurska županija dala na korištenje HGSS-u Stanici Čakovec s 15 na 30 godina s ciljem dovršenja projekta izgradnje Centra za potrage na nacionalnoj razini, Centra izvrsnosti i Međunarodnog centra za obuku potražnih timova.

Vijećnici su usvojili odluku o popisu pravnih osoba od posebnog interesa za Međimursku županiju, izvješća o radu za 2021. godinu Centra dr. Rudolf Steinera, Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije, Međimurske energetske agencije d.o.o., Društva MESAP d.o.o., MIN – Međimurje, investicije, nekretnine d.o.o., Tehnološko inovacijskog centra Međimurje d.o.o., Zračne luke Međimurje d.o.o., Županijske bolnice Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Doma zdravlja Čakovec, Ljekarne Čakovec, Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, Centra za pomoć u kući Međimurske županije i Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“. Također, prihvaćen je i prijedlog plana i programa rada Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ za 2022. godinu.

Imenovani su novi članovi Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji na mandat od četiri godine. Novi članovi Povjerenstva su Alenka Novak, Andrija Lesar, Boža Škvorc, Sanja Zdolec - Križaić i Gordana Prebeg.

Zvonimir Taradi razriješen je dužnosti predsjednika Odbora za lokalnu samoupravu, a Marija Prekupec izabrana je za novu predsjednicu Odbora za lokalnu samoupravu.

Prihvaćen je godišnji obračun Proračuna Županijske uprave za ceste Međimurske županije za 2021. godinu, kao i godišnje izvješće ŽUC-a za 2021. godinu i prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije o raspodjeli rezultata poslovanja za 2021. godinu. 

Na dnevnom redu 6. sjednice Skupštine bilo je Izvješće o ostvarivanju godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja Međimurske županije za 2021. godinu i prijedlog Godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja Međimurske županije za 2022. godinu, koje su vijećnici jednoglasno usvojili, a prihvaćen je i prijedlog odluke o II. izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije.

Aktualni sat iskoristilo je osam vijećnika koji su postavili pitanja o vezana uz zdravstvene teme, poljoprivredu, građanski odgoj i imenovanja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content