Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski znanstvenici kreću u veliki projekt izrade monografije Međimurja koja će biti temelj za sve buduće kulturne i povijesne projekte na području županije

Datum objave: 14. travnja 2022.

Prošlo je 115 godina otkako je Rudolf Horvat izdao knjigu Povijest Međimurja, koje je bilo posljednje cjelovito istraživanje o našem kraju, a osmero znanstvenika odlučilo je krenuti u veliki projekt izrade nove monografije Međimurja koja će biti svojevrsni udžbenik i temelj za kulturne i povijesne projekte koji će se raditi narednih desetljeća u Međimurju. Projekt izrade monografije Međimurja predstavili su u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu njezin inicijator Zoran Turk, predsjednik Ogranka Ivan Pranjić, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i župan Međimurske županije Matija Posavec.

U prikupljanju i stručnoj obradi materijala zajedno će sudjelovati stručnjaci okupljeni u Centru za istraživanje Međimurja, kao i još neki vodeći hrvatski povjesničari, a glavni je urednik monografije Zoran Turk. Ukupni je zamišljeni opseg knjige 1000 kartica teksta, a autori su Zoran Turk, Nataša Štefanec, Davor Salihović, Branka Marciuš, Zrinka Breglec, Ivan Vuk, Anđelko Vlašić i Mirna Ladašić Turk.

Posljednje cjelovito istraživanje o Međimurju objavljeno je 1907. godine. Moja generacija ima privilegiju da izradimo novu knjigu baziranu na modernim historiografskim metodama, a želja nam je da monografija bude udžbenik za sve turističke zajednice i kulturne udruge, temelj za sve kulturne projekte kojih Međimurju ne nedostaje.“, istaknuo je inicijator monografije Zoran Turk koji je zahvalio županu Posavcu što je prepoznao važnost projekta i podržao ga od samih početaka.

Monografija će biti opsežno djelo koje želimo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Objedinit će našu povijest, kulturu i sve ono čime se mi, Međimurci ponosimo, a Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu prava je adresa za izradu ovakvog djela jer u svojoj biblioteci već imaju niz vrijedne povijesne građe kojom čuvaju međimurski identitet.“, kazao je župan Posavec.

Izrada monografije trajat će oko četiri godine, a za izdavanje knjige zadužen je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu čiji je predsjednik Ivan Pranjić iznimno ponosan na spomenuti projekt i tim stručnjaka koji je okupljen. Značaj monografije istaknuo je i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran koji je nazočio predstavljanju projekta. „Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu jedan je od najaktivnijih i najuspješnijih naših ogranaka kojih imamo stotinjak. Monografija će značiti mnogo svakome tko ju uzme u ruke, a njena izrada važna je ne samo za Međimurje, već i za cijelu Hrvatsku.“,  poručio je predsjednik Matice Gavran dodavši da veliki značaj radu i aktivnostima Ogranka daje podrška Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content