Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren treći Centar igre i knjižnica igračaka u Međimurju

Datum objave: 30. ožujka 2022.

Nakon Orehovice i Kuršanca, u Držimurcu je otvoren treći Centar igre i knjižnica igračaka u Međimurju kao dio pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj.

Centar igre i knjižnica igračaka otvoren je u suradnji UNICEF-a, provedbenog partnera  Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“ i Općine Mala Subotice, dok je Sportsko ribolovno društvo 'Klen' Držimurec-Strelec prepustilo prostor.

Centri igre važni su za obrazovanje i druženje djece predškolske i rane školske dobi te njihovih obitelji. S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj, a Međimurska županija ima ključnu ulogu u provedbi projekta u Hrvatskoj.

Sve što UNICEF radi ne bi bilo moguće bez partnera kao što je Međimurska županija, Europska Unija, a važnu ulogu pokazala je i lokalna zajednica i sportski ribolovni klub. Ovaj Centar igre nije zamjena za vrtić, ali je odlična dopuna jer otvara vrata djeci da mogu u njemu provoditi svoje vrijeme u igri i druženju. Važni su jer pripremaju djecu za vrtić te roditeljima omogućavaju interakciju s njima te se nadamo da će se u cijeloj državi otvoriti još više ovakvih centara.“, istaknula je predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Svečanost otvorenja Centra igre okupila je mnoge uzvanike koje su redom pozdravili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“ Sanja Brajković, članica Lokalnog akcijskog tima (LAT) Martina Tkalčec, predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanje Vesna Šeparac, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić. Otvorenju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, a djeca su se posebno razveselila dolasku UNICEF-ovog ambasadora dobre volje, proslavljenog nogometaša i bivšeg hrvatskog nogometnog izbornika Slavena Bilića.

Najbolje što čovjek može činiti su dobra djela, a otvaranje centara knjige i knjižnice igračaka vjerujem da će obradovati mnoge, posebice najmlađe. Zahvaljujem UNICEF-u i predstojnici Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, gospođi Castillo što su prepoznali Međimurje kao jednu od socijalno najosjetljivijih županija i hvala im što svojim projektima omogućuju sretnije i kvalitetnije odrastanje djeci. Nadamo se da ovo nije posljednji centar koji ćemo otvoriti, a najbolja potvrda i rezultat dobrog projekta bit će osmijesi i zadovoljstvo djece. “, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Opremanje i osmišljavanje aktivnosti Centra igre počelo je tijekom prošle godine, a tu je zadaću na sebe preuzeo lokalni akcijski tim u kojem su okupljeni: ravnateljica Osnovne škole Mala Subotica Željka Štampar Zamuda, socijalna pedagoginja OŠ Mala Subotica Mateja Kerovec Crnčec, učiteljica OŠ Mala Subotica Iva Mihalic Krčmar, psihologija OŠ Mala Subotica Magdalena Lipić, učitelj Područne škole Držimurec-Strelec Tomislav Podgorelec, predstavnik Općine Mala Subotica Stiven Ivković te ravnateljica i odgojiteljice Dječjeg vrtića Potočnica Mala Subotica Martina Tkalčec, Ivana Ružić i Anita Brnardić. Lokalni akcijski tim do sad je odradio sve pripremne zadatke kako bi Centar mogao započeti s radom poput osmišljavanja prostora za djecu i roditelje, montiranja namještaja, sortiranja igračaka, održavanja početnih aktivnosti za djecu, informiranja lokalne zajednice o Centru. Svakodnevno će s djecom raditi koordinatorice Dijana Horvat i Jadranka Oršuš.

Centar igre mjesto je koje će omogućiti uspješniju tranziciju djece iz obiteljske sredine u vrtić ili školu, U njemu su stvoreni uvjeti za pružanje jamstva svakome djetetu u izgradnji svjetlije budućnosti temeljene na međusobnoj suradnji, socijalizaciji i povjerenju te nam je pružena prilika da izgradimo pozitivan odnos i povjerenje.“, napomenula je članica lokalnog akcijskog tima i ravnateljica DV Potočnica Mala Subotica Martina Tkalčec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content