Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec bila domaćin grupi učenika i nastavnika iz 5 europskih zemalja u okviru Erasmus+ projekta

Datum objave: 29. ožujka 2022.

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec sudjeluje u Erasmus+ projektu "Opportunities beyond the classroom" te je od 21. do 25. ožujka bila domaćin grupi učenika i nastavnika iz Italije, Grčke, Bugarske, Španjolske i Rumunjske. U okviru projekta održali su simuliranu sjednicu Savjeta mladih Međimurske županije kako bi se što bolje upoznali s funkcioniranjem lokalne zajednice, ali i kako bi ih se potaknulo na aktivno djelovanje u zajednici.

Tema projekta je učenje izvan učionice s naglaskom na građanski odgoj, participaciji mladih u projektima i političkom životu na lokalnoj i nacionalnoj razini, ali i suradnji s organizacijama koje su usmjerene na učenje o EU inicijativama i rad u europskom okruženju. U okviru projekta posjetili su i Međimursku županije gdje ih je pozdravio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Tema prve mobilnosti u sklopu projekta bila je Građanski odgoj izvan škole. Ciljevi aktivnosti usmjereni su na učenje i razvijanje komunikacijskih vještina učenika i nastavnika. Radom u multikulturalnom okruženju učenici razvijaju i stječu znanja i vještine usmjerene na aktivno građanstvo s naglaskom na sudjelovanje i učenje o lokalnoj/europskoj politici, ali i rad u europskom okruženju. U zadacima usmjerenim na timsko učenje i poučavanje, raspravu, rješavanje problema i argumentaciju, učenici će razviti sve vještine potrebne za 21. stoljeće.

Aktivnosti u kojima učenici sudjeluju odvijaju se unutar i izvan škole, uspostavljajući vezu s lokalnom zajednicom. Nastavnici također sudjeluju u radionicama s ciljem razmjene iskustava dobre prakse tematski vezanih uz aktivno sudjelovanje u kreiranju politika i građanskom obrazovanju.

U okviru projektnih aktivnosti čakovečki gimnazijalci su predstavili provedene projekte građanskog odgoja i obrazovanja, održane su radionice za učenike na temu prepoznavanja problema s kojima se mladi danas suočavaju, a prilikom održane sjednice sa Savjetom mladih Međimurske županije predložena su moguća rješenja. Simuliranoj sjednici je nazočila predsjednica Savjeta mladih Međimurske županije Ana Marija Babić. Održane su i radionice za nastavnike s ciljem razmjene iskustva i ideja te primjera dobre prakse te je uspostavljena suradnja s EDIC - Europe Direct Centrom Čakovec kroz radionicu i predavanje o aktivnom sudjelovanju mladih u kreiranju politika.

Izvor: Gimnazija Josip Slavenskog Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content