Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana komemoracija povodom 75. obljetnice stradanja žrtava Repove šume u Štrigovi

Datum objave: 27. ožujka 2022.

U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Čakovec i Varaždin u Štrigovi se održala komemoracija u prigodi 75. obljetnice poratnog stradanja civila, koji su mučeni, ubijeni i pokopani u Repovoj šumi kod štrigovskog groblja potkraj ožujka 1947. godine. Ta je godina bila posebno tragična: tijekom siječnja, veljače i ožujka sustavno su nestajali ljudi iz skoro svih mjesta Međimurja.

Obilježavanju su, uz članove obitelji ubijenih i mnoge hodočasnika, nazočili potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, umirovljenik varaždinski biskup Josip Mrzljak i izaslanstvo Ministarstva branitelja.

"Prije 75 godina na ovom su mjestu mučeni, ubijeni i pokopani naši Međimurci, naši sunarodnjaci kojima danas odajemo počast. Stotine Međimuraca kroz povijest nedužno je stradalo zbog svog podrijetla, vjeroispovijesti ili pripadnosti hrvatskom narodu. Njihova nas žrtva i muka obvezuju da njegujemo i poštujemo povijesnu istinu i zbivanja, ali nas ta žrtva mora potaknuti i da čuvamo one istinske i ljudske vrijednosti, posebice u današnjim okolnostima kada ponovno svjedočimo strahotama rata u našoj blizini. Zahvaljujem Društvu za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, gospodinu Talanu i svima koji su uključeni u organizaciju komemoracije i hodočašća što i dalje ustraju u namjeri da se očuva sjećanje na ratne i poratne žrtve te na taj način čuvaju hrvatski identitet i povijest.", kazao je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content