Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan Kolegij gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji - Jedinice lokalne samouprave nastavljaju sa sufinanciranjem boravka u dječjim vrtićima za udomljenu djecu, načelnik Stožera CZ Grivec izvijestio o aktualnostima vezanima za izbjeglice

Datum objave: 24. ožujka 2022.

Sufinanciranje boravka u dječjim vrtićima za djecu koja su smještena u udomiteljskim obiteljima, projekt Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID i Centar DOSTI, uklanjanje ruševnih zgrada, upravljanje ekološkom mrežom NATURA 2000, zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, rješavanje predmeta iz područja upravljanja državnom imovinom i projekt "Tu je tvoja zemlja" bile su teme 3. sjednice Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji.

Kako bi se što više olakšali financijski troškovi udomiteljima, predloženo je da se nastavi sufinanciranje boravka u dječjim vrtićima za djecu koja su smještena u udomiteljskim obiteljima. "U udomiteljske obitelji nažalost najčešće se smještaju djeca koja su bila zanemarena, zlostavljana ili im nije omogućeno kvalitetno djetinjstvo i zato je sufinanciranje vrtića najmanje što možemo učiniti za njih.", kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec vezano za prijedlog kojim će se sufinancirati boravak u vrtiću za svako dijete koje je smješteno u udomiteljsku obitelj.

Još 2013. godine na Kolegiju načelnika i gradonačelnika donesen je zaključak da 50% sufinancira udomitelj kod kojeg je dijete, a ostalih 50% da se ravnopravno podijele općine i gradovi iz kojeg je dijete i u koje dijete dolazi u vrtić. S obzirom da su naknade za udomljavanje djece dosta niske, stava smo da bi taj trošak trebale pokriti jedinice lokalne samouprave jer je cijena vrtića dostatno porasla.“,  objasnila je predsjedavajuća Kolegija Đurđica Slamek. Prijedlog je usvojen te će se od Centra za socijalnu skrb Čakovec zatražiti točni podaci o udomljenoj djeci temeljem čega će se odlučiti o konkretnom modelu sufinanciranja.

Gradonačelnicima i načelnicima su na posljednjoj sjednici Kolegija predstavljeni projekti važni za Međimurje, Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID, Centar DOSTI kojim će se osigurati usluga boravka za osobe s invaliditetom i Centar PrInOS kojim se pruža inkluzivni oblik skrbi, odnosno smještaj za beskućnike. Tri kapitalna projekta vrijedna su više od 40 milijuna kuna, a kako bi se mogli kvalitetno realizirati, njihovi nositelji MURID, Udruga DOSTI i Gradsko društvo Crvenog kiža zatražili su pomoć u financiranju od jedinica lokalne samouprave. Članovi Kolegija složili su se s predloženim izvješćem i prijedlogom financiranja te će potpisati zajednički sporazum o sufinanciranju projekata, a osnovat će se i tijelo koje će nadzirati provođenje projekata.

Objedinjavanje poslovnih i stambenih zemljišta s ciljem što bolje promocije potencijalnim investitorima

Direktor Regionalnog centra za investicije Međimurje Siniša Šalamon uz 3. točku dnevnog reda o Informacijama o suradnji u rješavanju predmeta iz područja upravljanja državnom imovinom predložio je gradonačelnicima i načelnicima da se objedini ponuda poslovnih i stambenih zemljišta i objekata na područjima svih jedinica lokalne samouprave kako bi se potencijalnim investitorima predstavile mogućnosti na području cijelog Međimurja.

Pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za Skupštinu i pravne poslove Međimurske županije Goran Gotal upoznao je članove Kolegija s Informacijama o suradnji u rješavanju predmeta iz područja upravljanja državnom imovinom i ovlastima jedinica lokalne samouprave kod uklanjana ruševnih zgrada.

Područja uz rijeke Muru i Dravu zaštićena su i dio su prvog regionalnog parka u Hrvatskoj, ali i Ekološke mreže Natura 2000 koja je jedan od osnovnih mehanizama zaštite prirode u Europskoj uniji. To je europska mreža područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova, a sam projekt „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“  predstavljen je članovima Kolegija kako bi se uključili u proces planiranja i izradu planova upravljanja kroz dioničke radionice.

Predsjednik udruge Hrvatski gospodarski ekološki klub Petar Perkušić upoznao je načelnike i gradonačelnike s projektom „Tu je tvoja zemlja“. Cilj projekta je osiguravanje egzistencijalnih i esencijalnih potreba stanovnika Hrvatske na osnovi valorizacije i stavljanja u funkciju prirodnih, gospodarskih, tržišnih, financijskih i ljudskih potencijala.

Župan Posavec: „Međimurje poslalo humanitarnu pomoć prijateljskoj regiji u Ukrajini, sve službe maksimalno su na raspolaganju“

Informaciju o zbrinjavanje osoba koje su raseljene članovima Kolegija dao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije i zamjenik župana Josip Grivec. „ U Hrvatsku je do sada došlo oko 9 500 raseljenih osoba iz Ukrajine, a upravo im je naše Međimurje prva točka jer ih gotovo 80% ulazi na granični prijelaz Goričan.“, kazao je Grivec. Do sada je kroz Goričan prošlo 7 044  osoba, a u Međimurju se zadržalo njih 188. Većina raseljenih osoba su žene i djeca, dok je samo 10% muškaraca, a za sve njih po dolasku u Međimurje organiziran je prihvatni centar u kojem mogu dobiti okrjepu, osvježiti se i dobiti potrebne informacije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec izvijestio je načelnike i gradonačelnike da je Međimurje poslalo humanitarnu pomoć prijateljskoj regiji u Ukrajini, Rivenskoj Oblasti, a sve stručne službe na području Međimurske županije maksimalno su angažirane kako bi se spremno i kvalitetno reagiralo. Pritom je zahvalio svim volonterima i angažiranima koji su svakodnevno na raspolaganju i nesebično odvajaju svoje vrijeme te pomažu raseljenim osobama iz Ukrajine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content