Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci ponovno pokazali veliko srce - deset tona humanitarne pomoći stiglo prijateljskoj regiji u Ukrajini

Datum objave: 24. ožujka 2022.

Deset tona medicinskih potrepština, hrane i humanitarne pomoći danas je dopremljeno iz Međimurja za stanovnike Rivenske oblasti, prijateljske regije u Ukrajini s kojom je Međimurska županija potpisala Povelju o suradnji i prijateljstvu.

S obzirom na aktualnu situaciju u Ukrajini, župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je riječi podrške i spremnost na pružanje pomoći guverneru Rivenske oblasti Vitaliju Kovalu koji je u odgovoru na pismo zahvalio svim stanovnicima Međimurske županije na solidarnosti i humanosti te je izrazio molbu da im se pošalje humanitarna pomoć, medicinska oprema, hrana i stvari potrebne za preživljavanje.

Međimurje njeguje prijateljsku vezu s ukrajinskih narodom, a Međimurska županija je 2012. godine potpisala Povelju o suradnji i prijateljstvu s Rivenskom oblasti. Sakupljeno je 35 paleta medicinske opreme, tjestenine, brašna, konzervirane hrane, odjeće i pokrivača, dječje hrane i pelena.

U prikupljanje humanitarne pomoći uključili su se mnogi građani i tvrtke, kojima Međimurska županija ovim putem zahvaljuje, a posebice tvrtkama Vajda, Marodi, Čakovečki mlinovi, Županijskoj bolnici Čakovec i Ljekarni Čakovec na donacijama. U akciju su se uključili i učenici I. osnovne škole Čakovec uz pomoć Grada Čakovca na čelu s gradonačelnicom Ljerkom Cividni koji su prikupili pomoć za raseljeno stanovništvo Ukrajine smješteno u poljskom gradu Zamošć, a doprinos cijeloj akciji dalo je Gradskog društvo Crvenog križa.

U Hrvatsku je do sada došlo oko 9 500 raseljenih osoba iz Ukrajine, a upravo im je naše Međimurje prva točka jer ih gotovo 80% u Hrvatsku ulazi na granični prijelaz Goričan. Do sada je kroz Goričan prošlo 7 044  osoba, a u Međimurju se zadržalo njih 188. Većina raseljenih osoba su žene i djeca, dok je samo 10% muškaraca, a za sve njih po dolasku u Međimurje organiziran je prihvatni centar u kojem mogu dobiti okrjepu, osvježiti se i dobiti potrebne informacije. Sve stručne službe na području Međimurske županije maksimalno su angažirane kako bi se spremno i kvalitetno reagiralo, a brojni volonteri svakodnevno su na raspolaganju i nesebično odvajaju svoje vrijeme te pomažu raseljenim osobama iz Ukrajine koje stižu u Međimurje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content