Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID uz pomoć Međimurske županije primjer je kako stvoriti kvalitetan sustav brige o najmlađima

Datum objave: 22. ožujka 2022.

Tek svakom 8 djetetu u Republici Hrvatskoj dostupna je stručna podrška rane intervencije, no međimurski Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID već punih jedanaest godina radi na promicanju dobrobiti djece u području ranog razvoja, a osobito djece s teškoćama u razvoju i djece s rizikom za njihov nastanak. Već šestu godinu za redom Međimurska županija u svom je proračunu osigurala 350 000 kuna kojima sufinancira usluge rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurja.

Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Čak 6 županija na području Hrvatske nema nikakve usluge rane intervencije, a rad MURID-a dobro je prepoznat na nacionalnoj razini te su jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

U Centru je zaposleno 27 osoba, od toga 14 stručnjakinja za ranu intervenciju u djetinjstvu, 3 asistentice i 2 stručne suradnice, a njihove usluge koristi 130 korisnika tjedno, odnosno provode oko 180 usluga tjedno kojima obuhvaćaju djecu iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. „Suočavamo se s velikim navalama i potrebama za uslugom rane intervencije u Hrvatskoj i zato MURID u Međimurskoj županiji i sjevernoj Hrvatskoj uz pomoć nadležnih ministarstava radi nacionalnu strategiju za razvoj rane intervencije te smo prepoznati kao pilot model i kao županija primjer dobre prakse u ovom segmentu.“, pojasnila je ravnateljica MURID-a Silvija Pucko dodavši da MURID od prvog dana djeluje kao stručna udruga koja okuplja stručni kadar te su produžena ruka zdravstvu.

U njihovom radu iznimno im je važna podrška Međimurske županije koju imaju od prvog dana, a Međimurska županija od 2017. godine sufinancira uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Ugovor vrijedan 350 000 kuna za razdoblje 2022. godine s ravnateljicom Pucko potpisao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da je MURID odličan primjer dobre prakse za Hrvatsku kako na jednom području napraviti kvalitetni sustav rane intervencije koji je izuzetno bitan, koristan i potreban.

Financijska podrška programa rane intervencije postavila je temelje da možemo irazvijati sustav rane intervencije u Međimurju, a sufinanciranjem pomažemo i pri uključenju u redoviti odgojni i obrazovni sustav u sklopu redovnih aktivnosti MURID-a.“, kazao je župan Posavec.

Aktivnosti i djelatnosti MURID-a prepoznate su i na razini Europske unije te su im odobrena sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec vrijednog gotovo 20 milijuna kuna.

Izgradnjom Centra sjeverozapadna Hrvatska dobiva jedinstveno intersektorsko mjesto za razvoj sustava i svih komponenti rane intervencije. Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID ne samo da će biti regionalni centar procjene i dijagnostike, već će biti i centar integriranih programa rane intervencije, edukacijski centar za stručnjake u području rane intervencije u djetinjstvu te jedinstveno i objedinjeno mjesto pristupa ranoj intervenciji.“, zaključio je župan Posavec. Međimurska županija jedinstvena je i po sufinanciranju osobnih asistenata u vrtićima, a djeca i mladi u fokusu su socijalne politike Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content