Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

ACES Europe stavio Međimurje na europsku kartu sporta

Datum objave: 22. ožujka 2022.

Županu Međimurske županije Matiji Posavcu na svečanosti u Torinu uručena je prestižna titula Europske regije sporta 2022 kojom Međimurje stoji uz bok velikim europskim gradovima i regijama. 

Međimurska županija prva je županija u Hrvatskoj koja nosi prestižan naslov Europske regije sporta i to za 2022. godinu. Zahvaljujući brojnim aktivnim sportašima i rekreativcima, razvijenoj sportskoj infrastrukturi, kvalitetnim sportskim programima, stručnom kadru i sportašima koji postižu vrhunske rezultate, europska asocijacija ACES EUROPE prepoznala je kvalitetu u najmanjoj hrvatskoj županiji te ju početkom studenog 2020. godine uvrstila u svoju mrežu.

Godišnja svečanost dodjele nagrada inače se održava u Europskom parlamentu, no ove se godine iznimno održala izvan Bruxellesa, u ovom slučaju u Torinu, glavnom gradu regije Pijemont. Međimurska županija ovom se titulom našla uz bok velikim europskim gradovima i regijama, a među ovogodišnjim dobitnicima titule su i španjolski Madrid kao Svjetska prijestolnica sporta 2022 te nizozemski Hag koji je Europska prijestolnica sporta 2022.

Titula Europske regije sporta ujedno je i velika prilika za Međimurje koje je primjer sportske regije, a župan Posavec u svom je obraćanju na dodjeli istaknuo da će Međimurje titulu Europske regije sporta opravdati i iskoristiti na najbolji mogući način.

„Titula Europske regije sporta zapravo je priznanje i nagrada za dugogodišnji rad svim našim sportašima, rekreativcima i sportskim djelatnicima zahvaljujući kojima se danas ponosimo što smo regija sporta. Prošli tjedan Međimurju je uručeno priznanje Financial Timesa zahvaljujući kojem smo u top 10 europskih regija budućnosti. Trostruki smo dobitnici europske nagrade izvrsnosti EDEN, a naša su kulturna naslijeđa uvrštena na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Stoga nam je drago što su međimurske vrijednosti prepoznate i u sportu te zaslužujemo ponosno nositi titulu Europske regije sporta, koja nam je motiv da još snažnije ulažemo u sportsku infrastrukturu, da potičemo sve generacije na bavljenje sportom i da nastavimo biti regija koja živi sport.“, poručuje župan Posavec.

Uz župana Posavca, svečanosti dodjele nazočili su i generalni konzul republike Hrvatske u Milanu Stjepan Ribić i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić.

Među kriterijima koji su promatrani prilikom dodjeljivanja titule Europske regije sporta su kvalitetna sportska infrastruktura, sportski i rekreativni programi namijenjeni građanima, poticanje građana na bavljenje sportom, ali i iskustvo organizacije različitih natjecanja, organizacije klubova te financiranje, a Međimurje se može pohvaliti najvećim brojem rekreativaca, olimpijcima poput Filipa Udea i Branka Zorka te mnogim mladim sportskim talentima poput tenisačice Antonije Ružić i karatistice Lucije Lesjak. Na površini od tek 729,58 km2 Međimurje ima više od 400 sportskih udruga i oko 15.000 sportaša, ali i 6000 registriranih nogometaša, što je 1 nogometaš na 18 stanovnika. Svi oni pridonijeli su da se za sportsko Međimurje čuje diljem Europe, ali i svijeta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content