Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Edukacija dužnosnika o pitanjima sukoba interesa i podnošenja imovinskih kartica

Datum objave: 18. ožujka 2022.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u suradnji s Međimurskom županijom organiziralo je edukaciju dužnosnika regionalne i lokalne samouprave te službenika svih razina na području Međimurske županije na temu sukoba interesa i podnošenja imovinskih kartica.

Edukaciju su održali predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković, voditelj Odjela za provjeru izvješća o imovinskom stanju i vođenje registara Filip Štefan i savjetnica u Odjelu za pripremu postupaka, izradu akata i suradnju Mia Jurinić, a odazvali su joj se župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnici i načelnici međimurskih gradova i općine, predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u kojima te jedinice imaju većinski udio (pojedinačno ili zajednički) te upravitelji zaklada kojima je osnivač jedinica lokalne samouprave, ravnatelji ustanova i ravnatelji lokalnih razvojnih agencija.

Dva su glavna područja koja su dotaknuta edukacijom, a to tumačenje pojedinih odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa kroz primjere iz prakse te svrha podnošenja, rokovi i pravilno popunjavanje obrasca imovinskih kartica. „Edukacija je namijenjena svim obveznicima Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a posebice onima koji prvi put postaju obveznici. S obzirom na to da je naš zakon dosta kompliciran, ima mnogo obveza koje nameće onima koji potpadaju pod zakon te smo smatrali da je bitno da obiđemo sve županije i da novim obveznicima približimo ono što moraju imati na umu prilikom obnašanja dužnosti.“, istaknula je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković dodavši da je Međimurska županija prva u kojoj je održana edukacija.

Smisao Povjerenstva nije penalizacija već preventivno djelovanje, a predsjednica Povjerenstva Novaković se osvrnula se na najčešće probleme i upite vezane uz sukob interesa i imovinske kartice. „Prvi dio edukcije se odnosi na obveze koje dužnosnici imaju, poput prijenosa upravljačkih prava, pitanja poput zapošljavanja nakon mandata, odnosno sukus zakona. Drugi dio edukacije se odnosi na imovinsku karticu, za koje znamo da velik broj obveznika ima problem s ispunjavanjem. Najčešće se javlja problem s nekretninama, kreditima, obvezama i drugim primanima koje obveznici zaborave staviti u imovinsku karticu, no zato želimo educirati i pomoći kako bismo spriječili i ispravili pogreške .“, zaključila je.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content