Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana završna konferencija projekta IC4HEDS

Datum objave: 17. ožujka 2022.

Nakon osamnaest mjeseci suradnje, partneri iz Mađarske i Hrvatske okupili su se 17. ožujka 2022. godine u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje kako bi predstavili rezultate suradnje na projektu Intensive Courses for Higher Education Students (IC4HEDS).

Projektni tim sastavljen je od dviju visokoobrazovnih institucija, Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Panonija u Nagykanizsi te dviju organizacija za potporu poduzetništvu, Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje te Poslovnog inkubatora iz Nagykanizse. Projekt je sufinanciran u okviru drugog poziva INTERREG programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. i to s ukupno 180.029,95 eura bespovratnih sredstava. Projekt daje odgovor na izazove visokog obrazovanja u programskom području unapređujući ulogu obrazovnih ustanova i povezujući ih s poslovnim sektorom i poduzetničkim potpornim institucijama.

Tijekom projekta razvijena su dva intenzivna tečajeva odnosno izborna kolegija – na Fakultetu organizacije i informatike tečaj o digitalnoj transformaciji, a na Sveučilištu Pannonia u Nagykanizsi tečaj o industriji 4.0. Organizirano je preko desetak radionica za studente o digitalnom marketingu, razvoju karijere te drugim stručnim područjima. Radionice su vodili stručnjaci iz poslovnog svijeta. Organizirana su dva studijska putovanja u prekogranično područje na kojima su studenti posjetili brojne institucije važne za gospodarski i kulturni razvoj područja. U programima je sudjelovalo pedesetak studenata. Projekt je finaliziran studijskim putovanjem projektnog tima Slovačkom tehnološkom sveučilištu u Bratislavi.

Završnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici projektnog tima, istaknute osobe koje djeluju u sustavu formalnog i neformalnog obrazovanja, predstavnica Zajedničkog tajništva Programa suradnje HU-HR te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti. Svi su oni imali važnu ulogu u uspješnoj provedbi projekta.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je sudionike te se kratko osvrnuo na projekt: Ulaganje u obrazovanje je temelj na kojem Međimurje gradi svoj dugoročni uspjeh, a ispravnost našeg pristupa nedavno je potvrđena na međunarodnoj razini nagradom fDi Financial Timesa kojom smo proglašeni Europskom regijom budućnosti. Kvalitetna obrazovna infrastruktura preduvjet je za ključne obrazovne aktivnosti – prijenos i širenje novih znanja i usvajanje korisnih vještina kojima će se naši građani isticati pred brojnim konkurentnim regijama. Tehnička znanja bez kojih nema konkurentnog suvremenog gospodarstva odlučili smo strateški poticati kroz cijelu obrazovnu vertikalu STEM projektima namijenjenih mlađoj djeci, kroz Centar kompetentnosti u strojarstvu za srednjoškolce i Metalsku jezgru za akademsku razinu obrazovanja i znanost. Uz ove strateške projekte naše institucije i agencije, prije svega REDEA i TICM vrijedno rade na osmišljavanju i provedbi projekata koji će nadopuniti ovaj obrazovni mozaik koji slažemo u Međimurju. Projekt IC4HEDS koji je pripremio TICM u suradnji s partnerima temelji se na našim vrlo dobrim odnosima sa susjedima iz Mađarske s kojima su razvijeni tečajevi za studente iz područja koja su trenutno najvažnija za naše gospodarstvo – digitalne transformacije i industrije 4.0. U partnerstvu s varaždinskim Fakultetom organizacije i informatike i informatičkim fakultetom iz Nagykanisze rezultati ove suradnje dodatno će doprinijeti kvaliteti obrazovanja u regiji. Na taj način svoj stav prema obrazovanju i iskustva u pripremi inovativnih projekata širimo na širu regiju na korist svima."

Nina Begičević-Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilišta u Zagrebu rekla je: "Ovaj je projekt jako važan za proces internacionalizacije FOI-a i naše studente, njih preko pedeset, koji jačaju svoje kompetencije, ali i zbog razmjene znanja između sveučilišta, poduzeća i inkubatora."

Ivan Plačko, direktor TICM-a, koji je imao ulogu vodećeg partnera, o projektu je rekao :

Već desetak godina s partnerima iz Hrvatske i Mađarske provodimo projekte usmjerene na razvoj poslovanja i podizanja kvalitete obrazovanja. Projektom IC4HEDS okupili smo dvije visokoobrazovne institucije te dvije institucije za potporu gospodarstvu s time da TICM ima ulogu vodećeg partnera. Projekt nam je omogućio jačanje prekograničnih veza, a istovremeno studentima iz obje države pružio je važno iskustvo i znanje koje nisu nužno dobili tijekom redovnog obrazovanja.

Stručnjaci s fakulteta upoznali su se s kolegama preko granice te zajedno radili na razvoju dvaju izbornih kolegija – Fakultet organizacije i informatike Varaždin je pokrenuo kolegij na temu digitalne transformacije, a Sveučilište Pannonia kolegij na temu industrije 4.0. Kolegiji su strukturirani kao intenzivni, dvotjedni tečajevi koji kombiniraju moderne, on-line tehnologije, s nastavom u živo. Za uspješno odslušan kolegij, studenti dobiju 2 ECTS boda, a kako bi nadopunili znanje s primjerima uspješnih poslovnih ljudi, TICM i Poslovni inkubator iz Nagykanizse organizirali su desetak radionica različite tematike koje su ih bolje pripremile za tržište rada – od digitalnog marketinga do upravljanja karijerom. Iako se projekt bliži kraju, već formiramo planove za daljnju suradnju kako bi dodatno ojačali prekogranične veze.

Svoje iskustvo na projektu podijelili su i studenti koji su sudjelovali u svim aktivnostima. Patricija Ivanić, studentica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu istaknula je: Sudjelovanjem u svim aktivnostima projekta stekla sam iskustvo koje će mi zasigurno koristiti u budućnosti. Ovakvi projekti i prilike važni su studentima kako bi otkrili na koje se područje u budućnosti žele fokusirati.

Martin Bertok, student Sveučilišta Panonija iz Nagykanizse rekao je: Najvažnije koristi koje mi je projekt pružio je poboljšanje jezičnih vještina, učenje o digitalnoj transformaciji i industriji 4.0 te upoznavanje kolega iz Hrvatske.

Nadamo se da će ovaj projekt, koji je osim pozitivnog utjecaja na podizanje kvalitete obrazovanja imao i utjecaj na jačanje prekograničnih veza, pokrenuti još sličnih inicijativa jer su znanje i suradnja uvijek temelj gospodarskog i kulturnog razvoja.ž

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content