Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veliko priznanje Međimurju! Naša županija među 10 europskih regija budućnosti

Datum objave: 16. ožujka 2022.

Financial Times je Međimurje proglasio regijom budućnosti, kao jedno od najpogodnijih područja za uspješno poslovanje u Europi, a ovo je već četvrto priznanje koje je ovaj ugledni časopis uručio Međimurskoj županiji.

Velikim priznanjem Financial Times je Međimursku županiju istaknuo kao atraktivnu poslovnu destinaciju koja stranim investitorima nudi europske standarde poslovanja, obrazovane i motivirane ljude te inovativnost i odgovornost. Riječ je o prestižnoj nagradi koja se dodjeljuje u kategoriji regija s manje od milijun i pol stanovnika, a županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručena je na svečanosti u Cannesu.

U toj kategoriji, kao jedina iz Hrvatske, Međimurska županija je do sada čak tri puta rangirana u top deset regija u Europi i to: 2011. i 2019. za strategiju promicanja izravnih stranih ulaganja, 2018. za strategiju privlačenja stranih investicija i 2019. za stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja, efikasnost javne uprave te visoki stupanj korištenja sredstava iz europskih fondova.

Sama nagrada nije krajnji cilj već i poticaj da Međimurska županija bude još bolja, konkurentnija i privlačnija domaćim i stranim investitorima, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.  Također je i sredstvo kojim se ističe Županija prilikom prezentacija gospodarskih zona, nastupa na sajmovima i drugim tržištima za privlačenje stranih investicija. „Da bi se došlo do pozicije male europske regije budućnosti bilo je potrebno mnogo truda, rada, učenja i projekata. Prije desetak godina započeli smo s revitalizacijom prostora bivše vojarne. Ulaganjem županijskih sredstava i uz pomoć europskog novca razvijao se Centar znanja unutar kojeg danas djeluju Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Međimursko veleučilište, Međimurska energetska agencija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru. Zemljište koje je nekada bilo vojni poligon pretvoreno je u gospodarsku zonu u kojoj je osigurana sva potrebna infrastruktura za privlačenje investitora.“, istaknuo je župan Posavec.

U dosadašnjim prijavama ocjenjivali su se sljedeći čimbenici: potencijal ključnih gospodarskih sektora i ulaganja, inicijative za promicanje ulaganja, poticaji za investicije, suradnja regionalnih agencija i stručnjaka u privlačenju ulaganja, korištenje digitalnih marketinških alata i usluge za investitore nakon ulaganja, pojasnila je ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović. Ove su godine kriteriji za odabir malih regija budućnosti bili prilagođeni vremenu u kojem se nagrada dodjeljuje: prilagodba poticaja za poduzetnike tijekom COVID-19 pandemije, uspješnost gospodarskih sektora regije koji imaju najveći potencijal za post-pandemijski oporavak gospodarstva, aktivnosti za investitore nakon ulaganja, ulaganja u poduzetničke zone, potporne i istraživačke institucije, korištenje digitalnih alata za privlačenje ulaganja, promocija održivih ulaganja i primjena ESG standarda u javnoj upravi.

Ponosni smo što smo se u izazovnim vremenima na najbolji mogući način kao mala regija prilagodili i stvarali preduvjete za rast i razvoj postojećih poduzetnika te privlačenje novih investitora. Stručnjaci Javne ustanove REDEA u suradnji s Međimurskom županijom su ključan dio priče poticanja gospodarstva te privlačenja domaćih i stranih ulaganja. Radit ćemo i dalje predano na praćenju globalnih trendova i kreiranja poticajnog okruženja za rad i život u Međimurju.“, kazala je ravnateljica REDEA-e Polanec Marinović.

Međimurska županija među pet je gospodarski najsnažnijih županija u Hrvatskoj, s obzirom na povećanje indeksa gospodarske snage u odnosu na prosjek Hrvatske, pokazuju podaci Hrvatske gospodarske komore. Međimurska županija povećala je BDP u odnosu na prosjek BDP-a po glavi stanovnika Hrvatske kada se podaci za 2018. godinu usporede s podacima za 2000. godinu. Poziciju u odnosu na hrvatski prosjek BDP-a poboljšalo je samo pet hrvatskih županija, među kojima je Međimurska.Kod bruto dodane vrijednosti, najveći udio prerađivačke industrije s više od 35 posto ima upravo Međimurska županija, a stopa nezaposlenosti među najnižima je u Hrvatskoj. Promatrajući udio robnog izvoza u BDP-u (prema posljednjim raspoloživim podacima za 2018. godinu), Međimurska županija u samom je vrhu izvozno orijentiranih županija, a isto pokazuju i podaci o vrijednosti izvoza po glavi stanovnika. U 2021. godini ostvaren je izvoz od 5.4 milijarde kuna, što je dvostruko više od uvoza.

Također, županija je i koja je povukla najviše sredstava iz Europske unije po stanovniku, a vodeća je i po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine te po udjelu povučenih sredstava u odnosu na ostale županije. Misao vodilja Međimurske županije je da se potrebe za infrastrukturnim projektima zadovolje prijavama na natječaje za EU fondove, dok se izvorni prihod proračuna Međimurske županije usmjerava prema građanima kroz modele financiranog prijevoza za učenike, stipendije za učenike, potpore učenicima, umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima. Županija već ima spremno novih 158 projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju spremnu i svu projektnu dokumentaciju.

Pozitivan primjer tvrtke Framos - iz malog međimurskog startupa nastalo vodeće visokotehnološko poduzeće u Hrvatskoj

Da u Međimurju zaista vlada pozitivna gospodarska klima dokaz su mnogi investitori koji na sjeveru Hrvatske šire svoje poslovanje. Jedan od najboljih primjera suradnje svih sektora je tvrtka Framos Technologies d.o.o., danas vodeće hrvatsko visokotehnološko poduzeće koje je svoj rad započelo u inkubatoru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje s 5 zaposlenih. 2019. godine ih prepoznaje njemački Framos, a danas zapošljavaju osamdesetak visokokvalificiranih zaposlenika. Framos razvija visokotehnološke proizvode u području računalnog vida te se bave razvojem hardvera i softvera za renomirane svjetske naručitelje poput Sonya. S obzirom na veliki rast i potrebu za širenjem, Framos kreće u projekt izgradnje dodatnih prostora te će u prvoj fazi projekta izgraditi prostor površine do 2500 m2 koji će zadovoljiti trenutačne potrebe za proširenjem, a u drugoj fazi plan im je izgraditi suvremeni kampus, samoodrživi objekt izgrađen prema najvišim standardima zelene gradnje i moderne tehnologije kao jedan od rijetkih u Hrvatskoj. „Dobrim planom i strategijom dokaz smo da se visoka tehnologija može razvijati i u Međimurju, a ne samo u Svetoj Nedjelji, a pri tome moramo zahvaliti Međimurskoj županiji i županijskim ustanovama što strateški razvijaju i ulažu u razvoj gospodarstva, ali i što su nam omogućile da koristimo benefite Centra znanja.“, kazao je direktor tvrtke Damir Dolar koji je dodao da priča suradnje sa Županijom ne staje, već se nastavlja s novim iskoracima kako bi se privuklo vrhunske investitore i kupce.

Međimurje se ima razloga ponositi produktivnošću naše radne snage, inovativnošću i upornošću poduzetnika, a najbolje potvrda tome su gospodarski pokazatelji. Unatoč ekonomskim krizama i pandemiji koronavirusa, međimursko gospodarstvo raste. Pri tome Međimurska županija nastoji biti maksimalno na usluzi građanima, što kroz brzinu i efikasnost izdavanja dozvola i potrebnih informacija, što kroz razne potpore i usluge koje pružamo zajedno s našim potpornim institucijama.“, zaključio je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content