Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Metalskoj jezgri održano predavanje o 3D skeniranju

Datum objave: 16. ožujka 2022.

U Metalskoj jezgri Čakovec održana je prezentacija o 3D skeniranju u sklopu koje su predstavljena 2 sustava iz HoM (#HandsOnMetrology ) portfolia: GOM Scan 1 i T-SCAN hawk. Uređaje, njihovu primjenu i obradu podataka predstavili su djelatnici Topomatike: Vedran StarčevićMarko Horvat i Maksimilijan Hercigonja.

Topomatika d.o.o. osnovana je 2002. godine, a bavi se preciznim industrijskim 3D mjeriteljstvom, implementacijom optičkih mjernih sustava i osnivač je klastera 3D grupa.

Topomatika je dio globalne mreže #HandsOnMetrology i nudi GOM i ZEISS rješenja za 3D skeniranje. Novi portfolio #HandsOnMetrology fokusira se na nove ručne mjerne sustave ZEISS T-SCAN 10 i T-SCAN hawk, kao i GOM-ov kompaktni 3D skener ATOS Q. Ove sustave karakteriziraju precizni rezultati mjerenja i omogućuju mobilnu i fleksibilnu upotrebu. Standardni softver u industriji GOM Inspect Suite je unaprijed instaliran na sva tri sustava i podržava korisnika tijekom inspekcija i analize. Također vodi korisnike kroz cijeli tijek rada od 3D skeniranja do evaluacija, uključujući izvješće o inspekciji.

Proizvodi postaju kompliciraniji,  a zahtjevi tržišta sve veći i stroži. Zbog toga kako su proizvodi dizajnirani, projektirani i proizvedeni, rastu zahtjevi za digitalizacijom, kontrolom i arhiviranjem na jednostavan i učinkovit način.

3D skeniranje je proces koji nam omogućava 3D digitalizaciju odnosno digitalno kopiranje objekta iz realnog svijeta, bez obzira na tip materijala i način proizvodnje.

3D skeniranje kao proces izlazi iz mjerne sobe u proizvodnju i terenski rad.

Ključne prednosti 3D skeniranja su: jednostavnost korištenja, mobilnost, neovisnost o eksternim utjecajima, fleksibilnost, pouzdanost, stabilnost i točnost. Jednostavnost korištenja očituje se u intuitivnom „user friendly“ softveru, kvalitetnom i izdržljivom hardveru i procesu koji je prilagodljiv potrebama korisnika. Mobilnost se odnosi na jednostavno podešavanje i transport, terenski rad bez obzira na uvjete i mogućnost donošenja uređaja do objekta umjesto obrnutog postupka. 3D skeniranje ne ovisi o eksternim utjecajima  jer izvor svjetla specifične valne duljine sprječava utjecaj okolnog osvjetljenja, kalibracija sustava je moguća izvan laboratorijskih uvjeta mjerne sobe, a relativni pomak moguće je detektirati upotrebom referentnih točaka. Nadalje, ovaj proces karakterizira fleksibilnost što znači da modularnost sustava omogućava prilagodbu različitim uvjetima rada i dimenzijama objekata, sustav je neovisan o vrsti materijala i načinu proizvodnje, a može se kombinirati i s GOM fotogrametrijom. Velika prednost ovog sustava su pouzdanost, stabilnost i točnost, koje se očituju u tome da hardver i softver „pričaju istim jezikom“, sustavi su certificirani od strane PTB i NIST instituta, dostupne su lokalna tehnička podrška i servis i cjelovito rješenje sa realnom aplikacijom na praktičnim primjerima.

U sklopu ovog događanja, predstavnici s Veleučilišta u KarlovcuAna Tomašić i Marko Ožura predstavili su opremu kojom raspolažu na Veleučilištu u svrhu pružanja usluga gospodarstvu.

Laboratorij za ispitivanje materijala Veleučilišta u Karlovcu opremljen je uređajima i opremom koji omogućavaju širok spektar usluga iz područja ispitivanja materijala: RAZORNIM METODAMA (ispitivanje čvrstoće materijala, ispitivanje tvrdoće materijala, ispitivanje žilavosti materijala, metalografska ispitivanja) i NERAZORNIM METODAMA (magnetska metoda, ultrazvučna metoda, penetrantska metoda). Ispitivanje čvrstoće materijala se vrši na kidalici Otto Wolpert Werke tipa U-60, mjernog područja do 600 kN i kidalici Shimadzu AG-X mjernog područja do 100 kN. Magnetsko ispitivanje materijala omogućeno je na opremi Tiede i Labino pomoću koje se brzo i pouzdano otkrivanju površinske nepravilnosti i nepravilnosti neposredno ispod površine ispitnog objekta. Ultrazvučno ispitivanje materijala provodi se pomoću opreme GE – Inspection Technologies, Phasor XS i ultrazvučnog uređaja za mjerenje debljine stjenke DM 5E DL. 

Laboratorij za ispitivanje drva Veleučilišta u Karlovcu opremljen je uređajima koji omogućavaju širok spektar usluga iz područja ispitivanja drva i drvenih podova. Koriste sljedeće metode: ispitivanje trošenja materijala – Taber Test, ispitivanje sjajnosti površine i ispitivanje hrapavosti površine, a u sklopu ovog Laboratorija raspolažu uređajima: Taber Test, Elcometer 480 model B 60 Glossmeter i Garant  ST 1 Pertometar.

Laboratorij strojne obrade Veleučilišta u Karlovcu u potpunosti je opremljen najnovijom CNC tehnologijom u području glodanja i tokarenja. Laboratorij raspolaže strojevima i uređajima: DMG – DMU 50 eco, CNC obradni centar; DMG – CTX 310 eco, CNC tokarilica; DMG – Uno 115 eco (prednamještanja alata), te programskim paketima: ShopMill i ShopTurn.

Laboratorij za povratno inženjerstvo Veleučilišta u Karlovcu bavi se skeniranjem 3D modela koje se vrši na skeneru marke Steinbichler, model Comet 5 1.4M. Za pripremu i obradu podataka koriste se programski paketi Inspect Plus 5.0 i Comet Plus version 9.0. Nadalje, opremljen je i 3D printerima: SINTERIT LISA PRO, FORM 3+ i Onyx Pro. 

Izvor: Metalska jezgra

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content