Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Unatoč izazovnoj godini, međimurski pčelari i dalje proizvode najbolji med u Hrvatskoj

Datum objave: 13. ožujka 2022.

Udruga pčelara Međimurske županija "Agacija" održala je svoju izbornu godišnju Skupštinu na kojoj je potvrđen novi mandat dosadašnjem predsjedniku Željku Trupkoviću, a izabrani su članovi upravnog odbora te izaslanici na sjednicama Hrvatskog pčelarskog saveza.

Iza naših pčelara dvije su teške pčelarske godine tijekom kojih su se suočili sa elementarnim nepogodama, a pandemija koronavirusa usporila je njihova okupljanja, savjetovanja i druženja, no unatoč svim izazovima uspjeli su zadržati visoku kvalitetu meda što potvrđuju mnoge nagrade domaćih i međunarodnih stručnjaka.

Predsjednik Udruge „Agacija“ Željko Trupković predstavio je ciljeve brendiranja Međimurskog meda, a u 2022. godini nastavit će sa primjerom dobre pčelarske prakse i stalnom edukacijom pčelara, podizanjem kvalitete meda, organiziranjem predavanja za građane kako bi ih se još više upoznalo s pčelinjim proizvodima. Iz Udruge je prema Međimurskoj županiji upućena inicijativa za formiranjem pokaznog pčelinjaka te edukacijom učenika srednjih škola o načinima proizvodnje meda. Pčelari su prihvatili i prijedlog da se 20. svibnja obilježava Međunarodni dan pčela kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu

Pčelare je pozdravio župan Međimurske županije Matija Posavec koji je čestitao Udruzi na svemu što rade unatoč teškim i izazovnim vremenima. „Spojile su se, nažalost, dvije loše pčelarske godine, no nastojali smo pomoći u okviru naših mogućnosti. Kroz niz projekata pratimo vaš rad i aktivnosti, zajednički smo proveli projekt podjele sadnice medonosnog bilja za vaše članove kako bi motivirali pčelare, ali i građane na sadnju i poticaj razvoju pčelarstva i opstanku pčela. Provodi se projekt mednog dana u našim školama diljem Međimurja te se sufinanciraju aktivnosti Udruge. Čestitam na svim nagradama koje kao udruga osvajate na natjecanjima i dokazujete da je „međimurski med“ najbolji u Hrvatskoj. 

Uz podnesena izvješća, predstavljen je program rada za naredno razdoblje te je izabrano novo vodstvo udruge. Novi stari predsjednik Udruge "Agacija" je Željko Trupković, a dopredsjednik je Velimir Glumac. U upravni odbor izabrani su Branko Lipić, Branko Horvat, Goran Heđa, Franjo Trestenjak i Zdenko Radiković, dok nadzorni odbor čine Ivan Bujanić, Josip Celinger i Antun Hruška.

Tijekom izborne Skupštine održano je predavanje mr.sc. Milorada Šubića na temu „Suživot pčelara i korisnika sredstva za zaštitu bilja“.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content