Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svetomarska čipka, cekar i keramika – nematerijalna kulturna baština Međimurja predstavit će se i promovirati na festivalima baštine

Datum objave: 11. ožujka 2022.

Tijekom ožujka i travnja u Međimurju će se održati festivali keramike, čipke i cekera kroz koje će se predstaviti bogatstvo međimurske nematerijalne kulturne baštine, ali i sve ono što Međimurje ima za ponuditi.

U Međimurskoj palači turizma održana je konferencija za medije na kojoj je su predstavljeni Festivali baštine – keramike, čipke i cekera koji će se održati u sklopu projekta ADRIONET vrijednog gotovo 10 milijuna kuna. Naime, Jadransko-jonska mreža autentičnih sela – ADRIONET je projekt sufinanciran iz INTERREG V-B Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.- 2020. Glavni cilj projekta je uspostaviti ADRION Transnacionalnu mrežu „autentičnih sela“ koja će se temeljiti na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti, s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara.

U središte svega je stavljena kvaliteta života i dobrobit lokalnog stanovništva te privlačenje i zadovoljstvo turista. Oživljavanje lokalnih tradicija i identiteta, upoznavanje eno gastronomije, podizanje svijesti stanovništva o zaštiti okoliša, otpornost na klimatske promjene, produktivna valorizacija znanja - sve će to biti integrirano u koncept „gostoljubive zajednice“ u kojoj zajednica i sama preuzima ulogu pokretača lokalnog razvoja, kako je istaknula voditeljica projekta ADRIONET Maja Golubić, viša stručna suradnica Javne ustanove REDEA.

Kao dio razvoja koncepta „gostoljubive zajednice“, u sklopu projekta bit će održani Festivali baštine s ciljem očuvanja lokalnog tradicijskog identiteta i promocijom kulturne baštine. U suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, TZ Općine Nedelišće i TZ Općine Štrigova, LAG-om Međimurski doli i bregi i LAG-om Mura Drava te trima navedenim općinama, biti će organizirana tri festivala: Festival keramike u Općina Štrigova 19. ožujka, Festival čipke u Općina Sveta Marija 26. ožujka i Festival cekara u Općina Nedelišće 2. travnja.

Župan Posavec: Naša kulturna batina je nešto čime se moramo ponositi i promovirati diljem Europe

Želimo Međimurje ucrtati na kartu transnacionalne mreže autentičnih sela svojom baštinom, kulturnom i prirodnim ljepotama kojima se ponosimo.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio da je Međimurje u ovom projektu zajedno sa partnerima iz 7 europskih zemalja, a nositelj projekta je Italija. „Međimurski identitet promovirat ćemo diljem cijele Europe, a ovaj projekt pružit će dodatan zamah u turističkom potencijalu te dolascima domaćih i stranih gostiju što namjeravamo iskoristiti na najbolji mogući način.“, dodao je župan Posavec.

Stručna suradnica u Turističkoj zajednici Općine Nedelišće Anita Novak pojasnila je značaj festivala za Općinu Nedelišće: „Cekar kao tema festivala nije odabran slučajno. Pletenje cekara je vještina koja više od stoljeća živa na području općine Nedelišće, a posljednjih godina doživljava pravu renesansu i vraća se na velika vrata. Ovaj simbol Općine je vrijedna tradicija koja itekako zaslužuje svoj festival i posebno nam je drago što se ovaj festival po prvi puta održava baš ove godine, kada smo na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine, u što spada i najpoznatiji uporabni predmet cekar, na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, zahvaljujući inicijativi i predlagatelju LAG-u Međimurski doli i bregi.“

Općina Štrigova već je dobro prepoznatljiva kao vinska regija, no uz nju je vezana i bogata povijest izrade keramike koja se njeguje dugi niz godina. Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik kazao je da će Festival keramike biti vjetar u leđa namjeri da se uključe u europsku asocijaciju gradova keramike.

Ponosna što će svetomarska čipka dobiti na svojoj prepoznatljivosti je načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek koja je naglasila da je svetomarska čipka vrijedno kulturno dobro koje se mora uzdići na još viši nivo na razini Europe kao važan segment međimurske turističke ponude. Jedinstvena je po tome što se plete jednom niti na batiće, a u prošlosti se plela kao dio narodne nošnje Svete Marije, okolnih naselja, ali i Podravine.

Iz Terma Sveti Martin besplatno će voziti hop-on hop off autobus koji će goste dovoditi na festivale, dodao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija međimurska su sela u koja je dobro očuvana nematerijalna kulturna baština koja će se kroz festivale predstaviti lokalnom stanovništvu i široj zajednici. Keramika, cekari i čipka odlični su turistički proizvodi koji obogaćuju turistički potencijal Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content