Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Riznica Međimurja tema 220. broja časopisa Meridijani

Datum objave: 11. ožujka 2022.

Riznica Međimurja, novootvoreni Muzej nematerijalne baštine u Starom gradu Zrinskih, jedna je od tema 220. broja Meridijana, časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja.

Autorica teksta, ujedno i urednica časopisa „Meridijani“, Petra Somek, u reportaži o Riznici Međimurja opisuje povijest nastanka građevinskog kompleksa Starog grada Čakovec, spominje i povijest nastanka Muzeja Međimurja, a posebnu pažnju posvećuje otkrivanju detalja novog muzejskog postava koji interpretira međimurske teme na potpuno suvremen i inovativan način. U tekstu ne krije oduševljenje i činjenicu da je novi muzej posjetila tri puta u mjesec dana, a članak zaključuje konstatacijom: „Od ostale graditeljske ostavštine obitelji Zrinski, poput utvrda u Bakru, Kraljevici ili Ozlju, može se uočiti da je jedino čakovečka utvrda, uz sve nove turističke sadržaje, uistinu oživjela. Zahvaljujući inovativnim arhitektonskim rješenjima u obnovi i odličnoj interpretaciji njezine povijesne i kulturne baštine, napokon joj je vraćen ugled i status kakav zaslužuje. Posjetite ovaj biser hrvatskog kontinentalnog turizma što prije!“

Osim časopisa predstavljena je i nova knjiga u nakladi izdavačke kuće „Meridijani“: „UNESCO – vodič kroz svjetsku baštinu“, usko povezana s temama kulturne baštine.

Časopis i knjigu predstavili su Hrvoje Dečak, mag. nov., prof. dr. sc. Tihomir Marjanac i Petra Somek, prof., dok je moderatorica programa bila Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec.

Osim Riznice Međimurja, u posebnom prilogu novog broja Meridijana je fotoreportaža čakovečkog fotografa Davorina Mancea „Jugozapadna utjeha“. Mance je snimio sjajne fotografije 17 nacionalnih parkova američkog jugozapada koje je predstavio i na svojoj trećoj samostalnoj izložbi. Predstavljanju Meridijana nazočio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content