Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren Centar igre i knjižnica igračaka u Kuršancu

Datum objave: 4. ožujka 2022.

U sklopu pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera, tijekom ožujka otvaraju se dva nova Centra igre i knjižnice igračaka.

Uz već jedan postojeći u Orehovici, novootvoreni Centar igre u Kuršancu, Centar igre koji će se službeno otvoriti krajem ožujka u Držimurcu-Strelcu služit će kao mjesta za neformalno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru. Posebno su to važna mjesta za djecu od tri do šest godina, jer se u neformalnom okruženju u blizini svog doma druže s vršnjacima te razvijaju potrebne vještine i znanja za uspješnije uključivanje u formalno obrazovanje. Aktivnosti osmišljene da potaknu inkluziju, provode stručnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’, UNICEF-ova provedbenog partnera po principu koji promiče brigu o djeci u zajednici te usluge za djecu i njihove obitelji čini dostupnijima.

U Međimurskoj županiji čak 40 posto djece u dobi od tri godine do šest godina nije uključeno u predškolski odgoj. Djeca koja nisu uključena u predškolski odgoj uglavnom su ona koja bi od takvih usluga imala višestruku korist – djeca koja žive u zahtjevnijim okolnostima, djeca s teškoćama, djeca romske nacionalne manjine te djeca koja žive u siromaštvu ili socijalnoj isključenosti. Prema dostupnim podacima, tek je 31 posto djece romske nacionalne manjine u dobi od tri do šest godina uključeno u predškolsko obrazovanje, u odnosu na 79 posto djece u cijeloj Hrvatskoj. Europski prosjek djece od tri do šest godina uključene u predškolski odgoj je 93 posto.

Izuzetno je važno doprijeti do najranjivije djece i omogućiti im da ostvare svoj puni potencijal. Djeca romske nacionalne manjine češće su izložena višestrukoj isključenosti i imaju manje prilika za sudjelovanje u aktivnostima koje potiču njihov razvoj. Centri igre, ovdje u Kuršancu, ali i u Orehovici i Držimurcu Strelcu, važna su mjesta susreta za svu djecu te donose mogućnosti za neformalno obrazovanje, socijalizaciju i inkluziju, što će im dugoročno omogućiti uspješniji start u predškolskom i školskom obrazovanju“, izjavila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Kroz sva tri Centra igre i knjižnice igračaka obuhvatit će se više od 450 djece, zaposlena su ukupno tri obrazovna stručnjaka, a kako bi se aktivnosti dodatno prilagodile i za obitelji romske nacionalne manjine, dio tima su i tri romska asistenta. Otvorenju Centra igre nazočile su pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić-Mikulić i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

U POU ‘Korak po korak’ posvećeni smo djeci u riziku i svojim aktivnostima želimo utjecati na poboljšanje njihovih uvjeta života te prilika za obrazovanje. Naša uloga u ovom  pilot-programu, koji u Međimurskoj županiji radi veliku promjenu, uključuje rad na sveobuhvatnom osnaživanju  stručnjaka u sustavu obrazovanja te provođenju aktivnosti u Centrima igre. Centri igre vrlo su važni kao prilike za neformalno obrazovanje i mjesta gdje se djeca i roditelji druže, igraju, razmjenjuju iskustva s drugima, a mogu i besplatno posuditi igračke”, objasnila je Sanja Brajković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta 'Korak po korak'.   

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” financiran je sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima. Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju. 

Izvor: UNICEF

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content