Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Program obuke neplivača i dalje besplatan za sve učenike trećih razreda – Međimurska županija osigurala 540 000 kuna za obuku neplivača i školska sportska natjecanja

Datum objave: 28. veljače 2022.

Obuka neplivača za učenike trećih razreda osnovnih škola program je koji se u  Međimurskoj županiji provodi više od pola stoljeća, a kako bi program i dalje ostao u potpunosti besplatan za učenike, župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovor s tajnikom Međimurskog školskog sportskog saveza Marinom Horvat o financiranju županijskih školskih sportskih natjecanja i obuke neplivača.

Međimurski školski sportski savez je zajednica školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola Međimurske županije. Sastoji se od 38 članica (30 osnovnih škola, 7 srednjih škola i Centar za odgoj i obrazovanje, a glavne aktivnosti Saveza su organizacija županijskih školskih sportskih natjecanja te organizacija i koordinacija Programa Obuke neplivača u Međimurskoj županiji.

Županijska školska sportska natjecanja provode se u konkurenciji dječaka i djevojčica u tri kategorije: srednje škole, 7./8. razredi i 5./6. razredi osnovnih škola  Međimurske županije. U ovoj školskoj godini natjecanja se provode u sljedećih 15 sportova: mali nogomet, košarka, odbojka,  rukomet, atletika, plivanje, gimnastika, kros, badminton, stolni tenis, šah, judo, hrvanje, sportski ples i graničari, a na njima će sudjelovati otprilike 5000 učenika.

Kako je istaknuo tajnik Saveza Marin Horvat, glavni cilj je motivirati što više učenika da se uključe u školske sportske programe, a Međimurska županija njihovim financiranjem omogućava da se uključe sva djeca, s obzirom na to da su programi besplatni.

Svake godine program obuke neplivača završi oko 1200 učenika iz 30 osnovnih škola Međimurske županije. Financijske troškove koji obuhvaćaju prijevoz učenika od njihovih škola do gradskih bazena u Čakovcu i natrag u školu, ulaznice za bazen i stručni rad pokriva Međimurska županija, što znači da je program za sve učenike u potpunosti besplatan.

Program se sastoji od 16 školskih sati i provodi se tako da učenici u pratnji svojih učitelja autobusom jednom tjedno odlaze na bazene – i tako četiri puta gdje svaki put odrade po četiri školska sata. Na početku se vrši inicijalno provjeravanje kako bi se radi lakše provedbe učenici mogli formirati u što homogenije grupe, a na kraju dana, njihov se napredak mjeri tranzitivnim provjeravanjem. Posljednjeg dana obuke učenike očekuje finalno provjeravanje, na temelju čega dobivaju diplome s ispisanim uspjehom.

Međimurska županija izdvojit će 540.000,00 kuna za programska područja županijskih školskih sportskih natjecanja i obuku neplivača, a za 2022. godinu u svom je proračunu osigurala čak 4.960.00,00 kuna za provedbu Programa javnih potreba u sportu Međimurske županije, što je još jedna potvrda značaja koji Županija pridaju razvoju sporta, sportske infrastrukture i poticanju građana da se aktivno bave sportom. Stoga ne čudi da je upravo Međimurska županija prva županija u Hrvatskoj koja nosi prestižan naslov Europske regije sporta i to za ovu, 2022. godinu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content