Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kultura se fura – zahvaljujući europskom projektu vrijednom 3,3 milijuna kuna nabavit će se novo vozilo Bibliobusa, informatička oprema i organizirati stotinjak čitalačkih radionica

Datum objave: 25. veljače 2022.

Međimurje se može pohvaliti jednom od najstarijih pokretnih knjižnica, a kako bi knjiga i književnost bile još dostupnije svim građanima Međimurja, kroz europski projekt „Kultura se fura“ vrijedan 3,3 milijuna kuna nabavit će se novo i suvremenije vozilo Bibliobusa, informatička oprema i održati stotinjak čitalačkih radionica.

Na dugu tradiciju međimurske „knjižnice na kotačima“ na početnoj konferenciji projekta „Kultura se fura“ osvrnula se ravnateljica Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec Ljiljana Križan. Već 50-ih godina prošlog stoljeća u Međimurju se knjige prenosilo u koferima i na taj način omogućilo da dođu u svaki kutak naše županije. Bibliobus djeluje u okviru knjižnice već više od 40 godina, a obilazi čak 32 stanice diljem Međimurja te je danas jedan od tek 6 u Hrvatskoj.

S ciljem promicanja rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima te unaprjeđenja opće čitalačke navike u ruralnim sredinama Međimurja, pokrenut je projekt „Kultura se fura“ čije je ukupna vrijednost 3.358.734,43 kuna, od čega se od strane Europske unije sufinancira iznos od 2.854.924,26 kuna, dok ostali iznos sufinancira Ministarstvo kulture i medija. Projekt će trajati do rujna 2023. godine, nositelj mu je Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec, a partneri Grad Čakovec i Međimurska županije.

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima financirat će se nabava i opremanje bibliobusa, priprema i provedba aktivnosti poticanja čitanja za pripadnike ranjivih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju. „Tijekom 24 mjeseca provedbe aktivnosti projekta želimo kroz direktne aktivnosti čitanja i poticanja čitalačkih kompetencija, nabavom novog vozila Bibliobusa i promotivnim aktivnostima osigurati dugoročan pozitivan utjecaj o važnosti čitanja za cjelovit razvoj kako na djecu i mlade, tako i na starije generacije, u cilju očuvanja i održavanja mentalnog zdravlja.“, kazala je ravnateljica KnjižniceLjiljana Križan.

U okviru projekta održat će se 20 radionica „Čituljak“ za 20 osoba starijih od 54 godine iz ruralnih područja Međimurske županija i 80 radionica „Pričaonica“ za 115 djece. Nabavit će se nova informatička oprema za bibliobus i čitalačke radionice čime će se osigurati kvalitetna provedba participativnih radionica. Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini izrazila je zadovoljstvo radom ustanove i bibliobusne službe te njenih djelatnika, sa stajalištima ispred škola, vrtića, društvenih domova i tvrtki, u kojoj prepoznaje predanost i motiviranost za novosti u Knjižnici. „Projekt se u potpunosti se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture i medija. Time je gradskom i županijskom proračunu omogućeno da sredstva ulažemo u nove projekte od kojih će poput ovog, korist imati svi građani i koji će nam omogućiti nove razvojne mogućnosti.“, rekla je gradonačelnica Cividini dodavši da budući da čitanje ima barem dvije dimenzije – intelektualnu i emocionalnu, ono ne unaprjeđuje samo razumijevanje i kritički pristup životu, pojedincu i zajednici, već pridonosi i cjelovitom osobnom razvoju.

Nabavom novog i suvremenijeg vozila Bibliobus opremljenog opremom koja je potrebna za stavljanje vozila u funkciju pokretne knjižnice, učinit će se knjiga i čitanje trajno dostupnom aktivnošću na ruralnim i prostorno udaljenim mjestima. Međimurska županija iz svog proračuna financira Bibliobusnu službu sa godišnjim iznosom od 350 000 kuna.

Najveća vrijednost ovog projekta je dostupnost knjižnice i poticanje na čitalačku kulturu. Iako je uvijek bilo propitkivanja je li nam bibliobusna služba potrebna ili ne, odlučili smo je održati sa željom da usadimo svijest o važnosti čitanja svakom stanovniku, da mu čitanje bude dostupno, da se stvori kultura čitanja, posebice danas u svijetu globalizacije i interneta. Ovo je još jedan dokaz kvalitetnog korištenja europskih fondova, ujedno i sinergije Grada i Županije, sve s ciljem da podižemo standard naše sredine, ovog puta u području kulture.“ zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Čakovečka Knjižnica „Nikola Zrinski“ ima 6.700 članova, a kako jednu člansku iskaznicu koristi više članova domaćinstva, broj korisnika je do tri puta veći. Bibliobusna služba ima 1.700 članova. Projektnim aktivnostima čitalačkih radionica projekta „Kultura se fura“ obuhvaćeni su i OŠ Donji Kraljevec, dječji vrtići Ribica Žabnik, Suncokret Strahoninec, Mala Tratinčica Podturen, Sunčeko Selnica, Zipka Gornji Mihaljevec, Belica, Pčelice Ivanovec te domovi za starije i nemoćne „Japa“ Štrigova i „Buza“ Slakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content