Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gospodarska zona Istok spremna za nove investitore – završen projekt vrijedan 12,4 milijuna kuna koji donosi novi gospodarski razvoj Čakovca

Datum objave: 22. veljače 2022.

Investicijom vrijednom 12,4 milijuna kuna u Poslovnom parku Međimurje uređena je zajednička infrastruktura koja će omogućiti daljnji razvoj čakovečke Gospodarske zone Istok. S ciljem strateškog razvoja Poslovnog parka Međimurje, Međimurska županija prodala je pet zemljišta tvrtkama koje će izgraditi suvremene proizvodne pogone te će se u 15 000 m2 novih prostora otvoriti dvjestotinjak novih radnih mjesta u automobilskoj industriji, e-mobilnosti i visokim tehnologijama, a preostala zemljišta spremna su za nove investitore.

Grad Čakovec pokrenuo je projekt „Izgradnja osnovne zajedničke infrastrukture u Poslovnom parku Međimurje, na dijelu Gospodarske zone Istok, sjeverni dio u Čakovcu“ kako bi 18 građevnih parcela bilo spremno za nove ulagače i porast broja poduzeća.

Zbog blizine centra Čakovca, komunalne opremljenosti, željezničke pruge, riješenih imovinsko pravnih odnosa te skore izgradnje istočnog dijela čakovečke zaobilaznice, radi se o najatraktivnijoj i najpotentnijoj gospodarskoj zoni u Međimurju. Svako ulaganje pokazalo se ispravnim, kako je osam od 18 parcela planiranih za investitore prodano i prije završetka projekta“, naglasila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako je to postignuto bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za socijalni razvoj koji je sufinancirao projekt u iznosu od 10 milijuna kuna, putem natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta – Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona. Gospodarska zona Istok dio je Poslovnog parka Međimurje koji se nalazi na zemljištu bivšeg vojnog poligona, a sada je uređen i komunalno opremljen taj dio grada.

Uređene su prometnice, parkiralište, javna rasvjeta, sustav oborinske i sanitarne odvodnje,  vodovodna mreža, telekomunikacijska infrastruktura, potrebni priključci, zelene površine i kolni prilazi na parcelne zone.

Parcele za izgradnju infrastrukture vlasništvo su Grada Čakovca, dok parcelama namijenjenima za gospodarsku djelatnost raspolaže Međimurska županija. „Sinergija Grada i Županije nastavlja se u onome što smatramo jednim od najvažnijih segmenata koji će doprinijeti razvoju Međimurja, a to je ulaganje u razvoj, gospodarstvo i nove gospodarske zone. Niz godina ulažemo u revitalizaciju i obnovu, no ulaganje u infrastrukturu promatramo kao jedan od ključnih koraka u atraktivnosti i interesu poduzetnika iz Hrvatske i Europske unije za naš kraj. Što se tiče ovog projekta, već smo djelomično popunili zonu, upiti i interesi za investiranje u Međimurje su svakodnevni i ponosan sam da smo i dalje sredina zanimljiva za ulaganja.“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da nije cilj prodati nešto samo da bi se prodalo, već se teži isključivo zdravim radnim mjestima što podrazumijeva visoku vrijednost kako za buduće djelatnike, tako i za cijeli naš kraj.

Ovaj dio grada postaje atraktivan za život i posao, a kako je usko vezan i za prostor bivše vojarne, današnji Centar znanja Međimurske županije gdje su smješteni Međimursko veleučilište, Metalska jezgra, Tehnološko-inovacijski centar, REDEA i ostale potporne institucije, u izradi smo projektne dokumentacije za revitalizaciju dviju zgrada s ciljem da otvorimo još jednu znanstveno-istraživačku ustanovu.“, zaključio je župan i najavio kako će se na gospodarsku zonu u bliskoj budućnosti naslanjati i novi park koji će postati velika zelena oaza tog dijela grada Čakovca.

Završnoj konferenciji nazočili su i predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije Marina Kontić i Sandra Šumera Madjer te predstavnici grupe izvođača radova Zlatko Đurkin iz tvrtke Đurkin d.o.o. Čakovec i Ivan Kolarić iz Tegra d.o.o. Čakovec, uz nadzornog inženjera Velimira Pavlica iz tvrtke „Ingolab“ d.o.o. Čakovec.

Uređenje nove infrastrukture u gospodarskoj zoni omogućava vlasnicima prostora da odmah počnu s gradnjom te potom i proizvodnjom. Budućim investitorima omogućeno je jednostavno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a Gradu i Županiji upravljanje dugoročno strateški definiranim smjerom razvoja gospodarstva. „Drago mi je što Međimurska županija kao partner ovaj prostor tretira kao jedan od strateški najvažnijih te nastoji dovesti investitore koji će otvarati industrijske pogone u djelatnostima u kojima zaposlenici imaju veće plaće, gdje se zapošljava visokoobrazovana radna snaga, koja će se baviti istraživanjima i možda najvažnije, koristiti potencijale i resurse ostalih poduzeća koja već posluju na međimurskom području.“, jasna je gradonačelnica Cividini s namjerom da Čakovec učvrsti svoju poziciju kao najjače industrijsko središte Međimurja i razvojem pripomogne podizanju kvalitete života svojih sugrađana, omogući zapošljavanje mladih i visokoobrazovanih, zadrži ih u našem kraju te u Čakovec i Međimurje privuče nove stanovnike.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content