Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ivan Senčar novi predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji

Datum objave: 18. veljače 2022.

Informacija  o radu za 2021. godinu,  Program rada za 2022. godinu i Kretanje na tržištu rada u Međimurskoj županiji bile su točke Dnevnog reda 107. sjednice  Gospodarsko- socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji. 

Na sjednici je  izabrano i novo vodstvo, a predsjednik se birao iz redova poslodavaca. Novi predsjednik GSV-a je Ivan Senčar, predstavnik Međimurske županije i dopredsjednik je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, a dopredsjednik iz sindikalnih udruga je Mladen Zemljić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

U prošloj godini zbog epidemiološke situacije Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji je održalo dvije sjednice, a jedna je održana elektronskim putem. Na sjednicama se raspravljalo o pitanjima važnim za Međimursku županiju te su obilježeni Dan socijalnog partnerstva 21. siječnja  i Dan zaštite na radu  28. travnja. Iako je Gospodarsko-socijalno u Međimurskoj županiji održalo manji broj sjednica nego ranijih godina, aktivnosti nije nedostajalo. Predsjednik i dopredsjednici održali su nekoliko sastanaka na kojima su se dotakli  aktualne problematike.

Vrlo dobra suradnja nastavljena je s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područnom službom u Čakovcu, Hrvatskom obrtničkom komorom - Obrtničkom komorom Međimurske županije, Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Čakovec te svim županijskim službama.

Program rada za 2022. godinu vrlo je ambiciozan, a  članovi Vijeća  naglasak  rada Vijeća stavljaju na utjecaj državne politike na regionalnu i lokalnu samoupravu,  život i standard građana, rad lokalnih samouprava, društvenih tvrtki i agencija te demografsku sliku Međimurja i utjecaj tih faktora na gospodarstvo. Posebno je istaknuta potreba za ukazivanjem problema i rješenja vezanih uz povećanje cijena energenata, komunalnih doprinosa, roba i usluga i drugog te problema vezanih uz  COVID. Uz obilježavanje Dana socijalnog partnerstva i Dana zaštite na radu, ove će se godine u mjesecu svibnju prigodno obilježiti i dvadeset godina od osnivanja i  neprekidnog rada Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji.

Nikola Hren, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Čakovec, u svom je izlaganju istaknuo da je krajem 2021. godine u evidenciji nezaposlenih bilo 1.840 nezaposlenih osoba, što je značajno smanjenje u odnosu na prosinac 2020.godine kada je u evidenciji bilo 2.370 nezaposlenih osoba i to za 22,4%. Stopa nezaposlenosti  na kraju 2021.godine bila je 4,2 %,  a u prosincu 2020. godine 5,4%, što Međimursku županiju svrstava na treće mjesto  u Hrvatskoj, iza Grada Zagreba i Varaždinske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content