Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Okruglim stolom predstavljeni planovi i ciljevi Međimurja kao Europske regije sporta 2022.

Datum objave: 12. veljače 2022.

U 2022. godini Međimurska županija ponosno nosi titulu Europske regije sporta, a tim je povodom održan okrugli stol „Redovnim tjelesnim aktivnostima do zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovnika Međimurske županija“ .

Međimurska županija prva je županija u Hrvatskoj koja nosi prestižan naslov Europske regije sporta i to za 2022. godinu. Zahvaljujući brojnim aktivnim sportašima i rekreativcima, razvijenoj sportskoj infrastrukturi, kvalitetnim sportskim programima, stručnom kadru i sportašima koji postižu vrhunske rezultate, europska asocijacija ACES EUROPE prepoznala je kvalitetu u najmanjoj hrvatskoj županiji te ju početkom studenog 2020. godine uvrstila u svoju mrežu.

Kako bi sportsko Međimurje bilo još kvalitetnije, svi dionici u području sporta i sportske rekreacije, ali i svi ostali koji se bave organizacijom sportsko-rekreacijskih aktivnostima, od ove godine krenut će s postojećim i novim sportsko-rekreativnim programima za građane svih dobnih skupina u Međimurskoj županiji s ciljem da se u te programe uključi što veći broj građana.

U Termama Sveti Martin održan je okrugli stol „Redovnim tjelesnim aktivnostima do zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovnika Međimurske županije“ u organizaciji Međimurske županije, Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije i Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“.

Okupljene je pozdravio predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mato Kljajić koji je istaknuo da je cilj okruglog stola razmjena iskustva i znanja u interesu da Međimurje još snažnije živi u duhu sporta i zdravog načina života.

Kao Europska regija sporta obvezali smo se ostvariti mnoge ciljeve, a neki od njih su povećati broj stanovnika koji se rekreativno bave sportom, dati još snažniju podršku programima i projektima sportskih udruga i klubova, s posebnim fokusom na ulaganje u razvoj mlađih sportaša, unapređenje vrhunskog sporta i poticanje uključivanja u sport što većeg broja građana, osobito djece i mladih, osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi. Zatim, ulagati u razvoj inovativnih, kvalitetnih sportskih programa za sve uzraste te ulagati u sportsku infrastrukturu na području cijele županije, kao i kvalitetnu suradnju s udrugama i sportskim klubovima koji doprinose razvoju sporta kao dio kulture života naših građana.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U godini kada nosimo titulu Europske regije sporta, Međimurska županija je u svom proračunu osigurala 5.260.000,00 kuna za programe i projekte sportskih udruga i klubova, s posebnim fokusom na ulaganje u razvoj mlađih sportaša, unapređenje vrhunskog sporta i poticanje uključivanja u sport što većeg broja građana, osobito djece i mladih, osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi.

Uz to, u proračunu su osigurana i sredstva za sportsku infrastrukturu pa će se tako iz županijskog proračuna sufinancirati izgradnja atletske staze u Belici. Također, Međimurska županija prijavila je obnovu unutrašnjosti sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec na dostupne natječaje. Ulaganje u sportsku infrastrukturu ključ je za stvaranje zdravih životnih navika i poticanje za bavljenje sportskom rekreacijom.

Suradnjom relevantnih dionika iz područja sporta, obrazovanja, zdravstva i civilnog sektora doprinijet će se širenju sportske mreže na razini županije, čime se direktno utječe na osiguravanje raznolikih sportskih sadržaja dostupnih svima.

Sudionicima se obratio i načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, a predavanja su održali dr. Renata Kutnjak Kiš iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, tajnik ZŠUS MŽ Tomica Jakopec, tajnik Međimurskog školskog sportskog saveza Marin Horvat, tajnik MSSR „Sport za sve“ Marijan Vugrinčić, viši predavač na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu Tomislav Hublin, Branka Branilović Brnadić iz Udruge za sindrom down Međimurske županije na temu „Sport osoba s invaliditetom“ i Sara Ćuka iz Čakovečkog plivačkog kluba o iskustvu treniranja osoba s teškoćama u razvoju.

Uz prirodne resurse, autohtonu i zdravu prehranu, kvalitetne i svima dostupne sportske programe, suvremenu sportsku infrastrukturu, angažman lokalne samouprave i stručnost sportskih djelatnika, Međimurje zaista živi sport te je obveza iskoristiti sve potencijale kako bi što više Međimuraca i Međimurki imalo mogućnosti živjeti zdravo i aktivno, zaključili su sudionici okruglog stola.

Filip Ude, Branko Zorko, Franjo Punčec, Antonija Ružić, Stela i Paula Posavec, Lucija Lesjak, Tijana Korent, samo se neka od imena koja su ispisala najsvjetlije trenutke međimurskog sporta. Njihovi rezultati podigli su ljestvicu sportskih uspjeha, a naša je zadaća omogućiti uvjete za stvaranje novih legendi međimurskog sporta.“, poručio je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content