Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti – mlade buduće znanstvenice osvajaju odlične rezultate u okviru rada Centra izvrsnosti iz kemije, fizike i biologije u čakovečkoj Gimnaziji

Datum objave: 11. veljače 2022.

11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti čiji je cilj promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u znanosti i obrazovanju.

Kako bi se što više prepoznao doprinos žena i djevojaka u znanosti, promicala ravnopravnost sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti, eliminirao svaki oblik diskriminacije žena te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera poticanjem razvoja obrazovnih politika i programa, uključujući školske kurikulume, s ciljem poticanja većeg sudjelovanja žena i djevojaka, promocije razvoja karijere u znanostima i prepoznavanja postignuća žena u znanosti, Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti obilježavamo i u Međimurskoj županiji.

Prema podacima Eurostata iz 2018. godine, Hrvatska je 11. na listi zemalja Europske unije po udjelu žena znanstvenica te je sa svojih 45% žena u znanosti i inženjerstvu za 4% iznad prosjeka EU. Međimurska županija kontinuirano radi na poticanju mladih da se bave znanošću i STEM područjima, a s tim je ciljem pokrenut Centar izvrsnosti iz informatike Međimurske županije čiji je nositelj udruga Mladi informatički stručnjaci, a 2019. godine otvoren je i Centar izvrsnosti iz matematike, kemije, fizike i biologije koji djeluje u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec. Pohađa ga stotinjak učenika, od čega značajan broj učenica. Ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka Ovčar i profesori uključeni u rad Centra iznimno su ponosni na aktivnosti i rezultate koje učenici postižu, a povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti predstavili su nam svoje uspješne polaznice.

Državna prvakinja iz kemije, Ema Novak (2. razred), osvojila je brončanu medalju na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi, prvo mjesto na Turniru mladih prirodoslovaca i brončanu medalju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca prošle godine. Učenica 2. razreda Marija Dora Marodi osvajačica je više nagrada na državnim natjecanjima iz matematike u osnovnoj i srednjoj školi. Sudjelovala je na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi i Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Brončanom medaljom na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca 2021. može se pohvaliti Mia Čmrlec, učenica 2. razreda, koja je i članica hrvatskog tima na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca 2021. i 2022. godine. Dora Gašparić, učenica 3. razreda, osvojila je više nagrada na državnim natjecanjima iz matematike te je osvajačica prvih mjesta na Atom ligi i Matematičkoj ligi. Plasman u državnu ekipu na Turniru mladih prirodoslovaca ostvarila je Laura Bunjevčević (3. razred) koja ja osvojila i treću nagradu na državnom Natjecanju iz fizike u eksperimentalnim radovima. Učenica 1. razreda Ana Sabočanec ostvarila je prvo mjesto na državnom Turniru mladih prirodoslovaca, a članica je hrvatskog tima na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Kazahstanu 2022.

Ema, Marija Dora, Mia, Dora, Laura i Ana, zajedno sa ostalim polaznicama Centra, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec imaju priliku širiti svoje znanje, pozitivan stav i interes prema znanosti te stvaraju odlične temelje kako bi jednog dana i same bile znanstvenice, a kako bi što više međimurskih znanstvenika svoj profesionalni put mogao graditi u Međimurju, prošle je godine otvorena Metalska jezgra, prvi znanstveno-istraživački centar u vlasništvu jedne županije u kojem je izgrađena istraživačka infrastruktura namijenjena znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Metalska jezgra u svom timu ima dvije žene znanstvenice na koje smo posebno ponosni, a to su dr. sc. Ivana Mihalic Pokopec i dr. sc. Marina Grabar Branilović, djelatnice Metalske jezgra Čakovec koje su nakon rada na Institutu Ruđer Bošković i Fakultetu strojarstva i brodogradnje odlučile svoju karijeru nastaviti u Međimurju.

Izvor fotografija: Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content