Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Udruga međimurskih pčelara Agacija podijelila 1000 sadnica autohtonog i medonosnog bilja

Datum objave: 7. veljače 2022.

Udruga pčelara Međimurske županije „Agacija“ održala je akciju podjele sadnica medonosnog bilja za svoje članove kako bi motivirala pčelare, ali i građane, na sadnju medonosnog bilja kao poticaj razvoju pčelarstva i opstanku pčela.

Pčelarima je podijeljeno 1000 sadnica medonosnog bilja, od toga 400 brekinja, 300 pitomog kestena, 200 jarebike i 100 sadnica divlje kruške. Ova akcija jedna je od mnogi aktivnosti u organizaciji Udruge „Agacija“ koja okuplja dvjestotinjak pčelara s područja Međimurja. Jedna su od najvećih pčelarskih udruga, a zasigurno i jedna od najnagrađivanijih. Unatoč vrlo lošoj sezoni, zadovoljni su kvalitetom meda koja je potvrđena i na 15. Međimurskom ocjenjivanju meda.

Međimurski pčelari ističu važnost sadnje što većeg broja medonosnog i autohtonog bilja, stoga pozivaju i gradove i općine da se uključe u akciju. „Ne samo da ćemo ubirati domaće, ljekovite plodove ovih sorti, nego ćemo povećati fond medonosnih stabala potrebnih za ispašu pčela, ali i pridonijeti proizvodnji kisika.“, kazao je predsjednik Udruge Agacija Željko Trupković.

Projekt se provodi u suradnji s Međimurskom županijom koja je izdvojila 20 000 kuna za sadnju medonosnih sadnica, ocjenjivanje i motrenje meda te terenske edukacije pčelara. Akciji se pridružio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, a podjelu sadnica pčelari su iskoristili za ugodno druženje, razmjenjivanje savjeta i iskustva. U novu pčelarsku godinu ulaze s puno optimizma te se nadaju da ih čeka barem vrlo dobra sezona.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content