Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uspješna Noć muzeja u Međimurju – Riznicu Međimurja razgledalo 1 500 posjetitelja

Datum objave: 29. siječnja 2022.

Međimurje se u ovogodišnju Noć muzeja uključilo s nikad bogatijim programom, a građani su imali priliku besplatno razgledati postav Muzeja Međimurja Čakovec, Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Centra dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, Ekomuzeja Međimurje malo u Međimurskoj palači turizma u Čakovcu, Oldtimer muzeja u Selnici i etno zbirku Župnog dvora u Donjem Vidovcu.

O uspješnosti održane manifestacije u Međimurju svjedoči podatak Muzeja Međimurja Čakovec koji je posjetilo 1 500 građana, što je velika brojka s obzirom na  ograničavajuće okolnosti u kojima se i ove godine održala Noć muzeja. Velikom broju posjetitelja zasigurno je pridonijela Riznica Međimurja, jedinstveni muzej nematerijalne baštine koji je svoja vrata otvorio prošle godine, a u kojem su, osim razgledavanja stalnog postava, posjetitelji mogli kroz virtualnu stvarnost doživjeti slijetanje čakovečkog pozoja na Stari grad Čakovec ili prošetati hodnicima kojima su šetali Zrinski.

Muzej Međimurje Čakovec s obilježavanjem Noći muzeja krenuo je već od jutarnjih sati radionicama na kojima su školarci imali priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Na službenom otvorenju Noći muzeja održala se promocija Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta „Living castles“ kojoj su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. U Noći muzeja po prvi puta su se uključili i Ekomuzej Međimurje malo i Centar dr. Rudolf Steiner u Čakovcu.

U prostorima Centra dr. Rudolfa Steiner postavljena je izložba učenica Srednje graditeljske škole Čakovec Elene Fegeš i Dore Mežnarić koje su predstavile svoj koncept autorskih umjetničkih djela pod nazivom Darkness Light. Podršku mladim umjetnicama pružili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec sa suradnicima i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec. U sklopu Noći Muzeja u Ekomuzeju Međimurje malo predavanje „Historia draconum ili povijest zmajeva“ održao je Kristijan Petrović, a posjetitelji su mogli razgledati suvremeni, multimedijalni, interaktivni postav koji kroz virtualnu stvarnost ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content