Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nikad veći broj programa povodom Noći muzeja u Međimurju, u manifestaciju se po prvi puta uključili Riznica Međimurja, Centar dr. Rudolf Steiner i Ekomuzej Međimurje malo

Datum objave: 28. siječnja 2022.

Posljednji petak u siječnju već tradicionalno rezerviran je za Noć muzeja, manifestaciju Hrvatskoga muzejskog društva u kojemu sudjeluju muzeji i galerije iz svih dijelova Hrvatske. Ovogodišnja Noć muzeja u Međimurju ima dosad najveći broj programa, a do ponoći građani mogu besplatno razgledati postav Muzeja Međimurja Čakovec, Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Centra dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, Ekomuzeja Međimurje malo u Međimurskoj palači turizma u Čakovcu, Oldtimer muzeja u Selnici i etno zbirku Župnog dvora u Donjem Vidovcu.

Manifestacija Noć muzeja u Hrvatskoj započela je 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a tijekom proteklih godina prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Sedamnaesta po redu Noć muzeja održava se u uvjetima sličnima prošlogodišnjima – online i tamo gdje je to moguće „uživo“, uz prigodnu temu “Muzeji – između stvarnog i digitalnog“.

Muzej Međimurje Čakovec s obilježavanjem Noći muzeja krenuo je već od jutarnjih sati radionicama na kojima su školarci imali priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Na službenom otvorenju Noći muzeja održala se promocija Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta „Living castles“ kojoj su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Po prvi puta u manifestaciju Noć muzeja uključila se Riznica Međimurja, novootvoreni muzej nematerijalne baštine smješten u obnovljenoj fortifikaciji Starog grada Zrinskih u Čakovcu. Novi muzej orijentiran je na očuvanje, interpretaciju i promociju međimurske baštine obuhvaćajući nasljeđe, tradiciju, usmenu predaju, znanja i vještine, a njegovim otvorenjem Međimurje je dobilo vrhunski suvremeni muzejski postav. Riznica Međimurja, zajedno sa ostalim postavima Muzeja Međimurja Čakovec može se razgledati do ponoći.

Od ove godine i Donji Kraljevec ima svoje mjesto na karti ove nacionalno poznate manifestacije – u prostorima Centra dr. Rudolfa Steiner postavljena je izložba učenica Graditeljske škole Čakovec Elene Fegeš i Dore Mežnarić koje su predstavile svoj koncept autorskih umjetničkih djela pod nazivom Darkness Light. Podršku mladim umjetnicama pružili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec i ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec sa suradnicima.

Kamo možemo s beciklinom, a kuda s cipelcugom? Koje blago se nalazi u Riznici Međimurja? Odgovori na ova i još mnoga druga pitanja o Međimurju mogu se saznati u najsuvremenijem multimedijalnom, interaktivnom postavu na ovim prostorima – Centru za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo. Središnji Centar za posjetitelje smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije i zamišljen je kao „visitor“ centar koji posjetiteljima daje osnovne i najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji. Ekomuzej, kroz virtualnu stvarnost, ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja. U sklopu Noći Muzeja u Ekomuzeju Međimurje malo predavanje „Historia draconum ili povijest zmajeva“ održao je Kristijan Petrović, a stalni postav muzeja može se razgledati do 23 sata.

U Noć muzeja građani se u Međimurju mogu uključiti i virtualno. Video snimka  "Starinska brotva kuruze", koja je nastala uz pomoć članova KUD-a Goričan i Udruge Sport za sve Općine Goričan i uz pokroviteljstvo Općine Goričan, može se pogledati do ponoći te se i tako može naučiti ili prisjetiti ponešto o djeliću života u nekim, ne tako davnim vremenima. S obzirom na temu ovogodišnje Noći muzeja, učenici 2. G razreda Srednje škole Prelog i prof. M. Labaš Horvat odlučili su se uključiti u manifestaciju s namjerom da široj javnosti predstave rezultate projekta u kojem su sudjelovali. Zanimljiv projekt započeo još u rujnu 2021. godine, a radi se o eTwinning projektu Virtual museum night 2022 u kojem  su projektni partneri razmijenili ljubavne priče i legende te ih prezentirali kroz razne kreativne uratke - filmove, stripove, glazbu. Osim priča, građani se mogu upoznati i s prirodnom baštinom zemalja sudionika projekta kao i s važnim znanstvenicima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content