Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Županijska bolnica Čakovec uspješna nastavna baza studentima medicine, župan Posavec – ovu priliku iskoristit ćemo da pokažemo kvalitetu zdravstvenog sustava u Međimurju i zadržimo liječnike u našoj županiji

Datum objave: 25. siječnja 2022.

U Županijskoj bolnici Čakovec ovih dana studenti šeste godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci počinju s obavljanjem stručne prakse. Prilika je to za dobivanje novih saznanja i konkretnih vještina, a mladim budućim liječnicima dobrodošlicu u Međimurje izrazili su ravnatelj ŽBČ-a dr. Igor Šegović i župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima.

Županijska bolnica Čakovec posljednjih desetak godina nastavna je baza za nekoliko ustanova iz visokog obrazovanja iz Hrvatske i Slovenije, ali i za obavljanje praktične nastave učenika srednjoškolskih ustanova zdravstvenog usmjerenja i za obavljanje pripravničkog i specijalističkog staža zdravstvenih radnika drugih zdravstvenih ustanova i privatnih ordinacija. Odlična suradnja uspostavljena je s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, a u okviru proširenja suradnje, prvi studenti Fakulteta stigli su na turnus iz predmeta Kliničke vještine.

„Izrazito nam je drago što je Medicinski fakultet u Rijeci prepoznao našu bolnicu i njezine djelatnike kao kvalitetne partnere u provođenju nastave. Medicinski fakultet u Rijeci upisuju i mnogi studenti iz Međimurja, a upravo je ovo prilika da im pokažemo kako funkcionira naša bolnica te ih privučemo da se zaposle, napreduju i ostvare svoju karijeru u Županijskoj bolnici Čakovec. Također, studenti koji će kod nas obavljati praksu dolaze iz svih krajeva Hrvatske, što predstavlja odličnu priliku da upoznaju naš kraj, kvalitetu života u našoj županiji, a najprije kvalitetu rada bolnice i perspektivu za mladog liječnika koju mogu dobiti u Međimurju.“, kazao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović.

Ukidanjem pripravničkog staža na nacionalnoj razini, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je kolegij Kliničke vještine kako bi studentima završne godine studija približio iskustvo rada u bolničkim uvjetima i olakšao početak samostalnog rada po završetku studija. Značaj unaprjeđenja praktične kompetencije studenata medicine istaknula je Prodekanica za nastavu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dr. Ivana Marić: „Studenti iz Međimurja postižu izvrsne rezultate na našem fakultetu, a dobili smo i odlične preporuke za Županijsku bolnicu Čakovec kao nastavnu bazu i mjesto u kojem naši učenici mogu kvalitetno obavljati praktičnu nastavu kojom ih nastojimo što bolje pripremiti za tržište rada i što savjesnije obavljanje posla.“

U ovoj akademskoj godini planiran je dolazak 22 studenta, od kojih je 11 iz Međimurja. Studenti će praktičnu nastavu obavljati u 8 grupa s po tri rotacije od četiri dana i radit će sa svojim mentorima koji su novoizabrani suradnici Fakulteta. Čestitke liječnicima Županijske bolnice Čakovec, izabranim suradnicima Fakulteta uputila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije i predsjednica Upravnog vijeća ŽBČ-a Sonja Tošić Grlač. Liječnici mentori su: Danko Blažeka, dr. med., spec. otorinolaringologije; dr. sc. Ana Jurin Martić, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja; dr. sc. Sandra Oslaković, dr. med., spec. transfuziologije; Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije i prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr. med., spec. radiologije, uži spec. ultrazvuka.

Liječnik mentor dr. Sven Pal i sam je bivši student Medicinskog fakulteta u Rijeci, stoga je izrazio veliko zadovoljstvo nastavkom suradnje dviju ustanova. Studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci i ranije su obavljali praksu u ŽBČ u znatno kraćem vremenskom periodu, no iz Čakovca su se vraćali s odličnim dojmovima što je međimurskoj bolnici otvorilo priliku za proširenjem suradnje. „Iznimno je važno za studente medicine da steknu kliničke vještine, posebice jer više nema kliničkog staža. Studenti će u našoj bolnici dobiti priliku za kvalitetnim obavljanjem praktične nastave, bit ćemo im maksimalno na raspolaganju s ciljem da steknu što više potrebnih znanja i vještina.“, naglasila je dr. Ana Jurin Martić koja je zahvalila Međimurskoj županiji što će financirati boravak i prehranu studentima koji će u ŽBČ obavljati nastavu.

Svoje prve dojmove prenijeli su prvi studenti koji su stigli u Županijsku bolnicu Čakovec Dora Brijačak, Martina Mikulaj, Domagoj Lakuš i Marta Marčinković. „Županijskoj bolnici Čakovec stručnosti ne nedostaje, a ovdje postoji i jedna bliskost koja u velikom KBC-u nije ostvariva, bila to bliskost s našim pacijentima ili s kolegama, stoga nam je jako drago što ćemo upravo ovdje obavljati praksu, jer je mnogima od nas Međimurje dom.“, poručio je Domagoj Lakuš koji se obratio okupljenima u ime studenata.

Prvi studenti stigli su u godini kada Županijska bolnica Čakovec obilježava 100. obljetnicu osnivanja, a ostvarena suradnja s Medicinskim fakultetom u Rijeci dodatno je priznanje ustanovi i djelatnicima Bolnice za kontinuiran, predan i kvalitetan rad. „Biti nastavna baza jednom sveučilištu i fakultetu nije mala stvar, a nadamo se da ćemo dvadesetak studenata koji će ovdje boraviti motivirati da jednog dana primjene svoje stečeno znanje i nastave svoj put u Međimurju. Prostor Županijske bolnice Čakovec i zdravstvenih ustanova na području Međimurja je veliko gradilište, imamo puno novih ideja i želju da našim pacijentima ponudimo najbolju moguću zdravstvenu skrb.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je liječnicima zahvalio na inicijativi dodavši da je osim kvalitetne zdravstvene skrbi koja se razvija u Županijskoj bolnici Čakovec, jedan od ciljeva i da međimurska bolnica bude prepoznata i priznata za izvrsnost u radu te da bude mjesto transfera znanja u zdravstvu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content