Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U organizaciji HVIDR-e Jug Čakovec održana promocija knjige o Domovinskom ratu generala Ademija

Datum objave: 24. siječnja 2022.

U organizaciji udruge HVIDR-a Jug Čakovec te na inicijativu njenog predsjednika Pave Jazvića održana je promocija knjige „Samo istina“ Rahima Ademija, generala Hrvatske vojske koji u knjizi detaljno opisuje vojne operacije koje je planirao i operativno proveo.

Kako je sam autor istaknuo, na pisanje knjige potaknulo ga je često falsificiranje istine o Domovinskom ratu, o čemu više nije želio šutjeti kao nijemi svjedok. U knjizi detaljno opisuje devet vojnih operacija koje je planirao i operativno proveo, jer je previše puta u vrijeme poraća naišao na krivu prezentaciju oslobodilačkih operacija.

Rahim Ademi je rođen u selu Karaču, u općini Vučitrn, na Kosovu. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu, a Hrvatskoj vojski dragovoljno je pristupio u ljeto 1991., napustivši djelatnu službu u JNA po čijim je evaluacijama bio jedan od najsposobnijih topničkih časnika. Svoju hrabrost i strategiju kao zapovjednik HV odmah je pokazao obranivši grad Šibenik u napadu JNA i četnika u rujnu 1991, a svoje zadaće u Domovinskom ratu uglavnom je odrađivao na prvim crtama bojišnice.

Uz generala Ademija, knjigu „Samo istina“ predstavili su i njen značaj istaknuli generali Stjepan Adanić, Ljubo Ćesić Rojs , novoizabrani predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić, povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević i brigadir Marijan Kretić.

Općedruštvenu vrijednost knjige svojim dolaskom na događaj potvrdili su i brojni međimurski branitelji, članovi legendarne 7. gardijske brigade „PUMA“, članovi obitelji branitelja i pripadnici braniteljskih udruga s područja Međimurja, a promociji održanoj u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu nazočili su saborska zastupnica Boška Ban Vlahek i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zahvalio generalu Ademiju što je svoju knjigu predstavio i međimurskoj publici.

U pokret oslobađanja Hrvatske krenuli su i mnogi Međimurci, a o žrtvi svih branitelja i sudionika Domovinskog rata svjedoči i knjiga generala Ademija koja pisana kao ratni dnevnik svjedoči stvaranju samostalno Republike Hrvatske i daje mnoge odgovore na pitanja vezana uz Domovinski rat.

Povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević istaknuo je kako se u percepciji hrvatske javnosti samozatajno i premalo govori o doprinosu sjevera Hrvatske tijekom Domovinskog rata. „S obzirom na to da su na vašem području bili prvi vojno oslobođeni objekti i zapljene oružja koja su odlazila tamo gdje je to bilo potrebno, akcije na sjeveru Hrvatske uvelike su pomogle i promijenile tijek Domovinskog rata u korist Hrvatske vojske. Na tome iznimno zahvaljujemo brojnim braniteljima, postrojbama, građanima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, a takvih je samo u Međimurju bilo preko 8 000,“ zaključio je.

Promociji je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content