Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prigodnim programom u Varaždinu obilježena 29. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Pume

Datum objave: 24. prosinca 2021.

U kapelici Sv. Juraja u varaždinskoj vojarni polaganjem vijenaca i blagoslovom spomen ploče u znak sjećanja na 91 poginulog i 1 nestalog pripadnika, obilježena je 29. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Pume. U spomen na poginule, umrle i nestale pripadnike "Puma" vijence su položili pripadnici brigade, hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, predstavnici udruga proisteklih Domovinskog rata, brojni branitelji iz Međimurske županije, predstavnici Vlade, Hrvatskog sabora, predsjednik Udruge veterana 7. Gardijske brigade „Puma“,  Robert Puja, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i sport MŽ Maja Odrčić Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić, gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelo Stričak i župan Međimurske županije Matija Posavec.

7. gardijska brigada „Puma“ je prva od brigada Hrvatske vojske koja je ušla u grad Knin, i na kninskoj tvrđavi uzdignula hrvatsku zastavu. Na tvrđavu su prvi stigli Edvard Baltić iz Čakovca, Ivica Novoselec iz Zlatar Bistrice, Miljenko Hajsok iz Varaždinskih Toplica, Elvis Mihić iz Rijeke, Mario Bilač iz Vodica i Jasmin Hadžić iz Belog Manastira.

Odlukom vrhovnog zapovjednika OSRH, 7. gardijska brigada „Puma“ ustrojena je 23. prosinca 1992. godine, na ratištu je provela 840 dana, a kroz nju je prošlo oko 4.500 pripadnika. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena. Slijednici tradicije brigade iz Domovinskog rata su pripadnici 2. mehanizirane bojne koji su se nakon što su deset godina bili smješteni u vojarnu u Našicama, prije dvije godine vratili u vojarnu u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Tijekom Domovinskog rata svi hrvatski branitelji dali su neizmjeran doprinos stvaranju naše Domovine, na kojem god ratištu i u kojim god se operacijama borili za slobodu Republike Hrvatske. Neke od operacija i zadaća tijekom tih operacija, postale su simbol ratne pobjede i oslobođenja Domovine. Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako se ovom svečanošću iskazuje velika zahvala i poštovanje braniteljima i njihovim obiteljima, jer su mnogi od njih dali svoje živote u oslobađanje domovine. „Posebno sam ponosan na našeg Međimurca Edvarda koji je to jutro u kolovozu stigao na kninsku tvrđavu i zajedno sa svojim kolegama postavio hrvatsku zastavu da ponosno vijori nad svojim teritorijem. Vjerujem da su oni tog trenutka osjećali neizmjeran ponos i čast.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content