Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana svečanost povodom božićno-novogodišnjih blagdana, čakovečki gvardijan fra Grubišić: „Neka nam božićno vrijeme bude prilika da doživljavamo jedni druge s najboljim namjerama“

Datum objave: 24. prosinca 2021.

Na kraju još jedne kalendarske, poslovne i radne godine, župan Međimurske županije Matija Posavec u Riznici Međimurja održao je svečani prijam povodom božićno-novogodišnjih blagdana zajedno s predsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom, zamjenikom župana Josipom Grivecom i potpredsjednicima Skupštine Ivicom Baksom i Mariom Medvedom.

Još je jedna godina iza nas. Svatko će je ocjenjivati na svoj način. Nekome je bila sretna, nekome izazovna, nekome teška, nekome uspješna, no svakako, godina koja je obilježena pandemijom koronavirusom, u kojoj već dugo vremena živimo novo normalno vrijeme i prilagođavamo se novonastalim okolnostima. Ipak, bila je ovo godina kada je međimursko gospodarstvo raslo i bilježilo pozitivne brojke već 14. godinu zaredom.“, kazao je župan Posavec naglasivši da Međimurska županija bilježi veći broj novootvorenih poduzeća, broj obrta prešao je 1500, a poduzetnici su ostvarili 25,8% višu neto dobit. Međimurje ima najnižu stopu nezaposlenosti od nastanka županije i na drugom je mjestu u Hrvatskoj. Pokazatelji ekonomičnosti i rentabilnosti poslovanja bilježe povećanje, izvoz roba i usluga iz Međimurja premašio je 5,5 milijardi kuna dok je uvoz ispod 3 milijarde kuna što znači da i dalje gotovo dvostruko više izvozimo nego uvozimo. Broj zaposlenih u Međimurju premašio je 42 000, a i u prosjeku plaće je Međimurje u sredini, a ne više u društvu županija s najmanjim prosjekom plaće. Iako Međimurje bilježi negativni prirodni prirast kao i sve kontinentalne županije, ono je ipak najmanje u Hrvatskoj. U Međimurju je i najbolji odnos radno aktivnog zaposlenika i umirovljenika koji iznosi 1 – 1,66 dok je prosjek Hrvatske 1 – 1,33.

Na tome čestitam i zahvaljujem poduzetnicima koji stvaraju nova radna mjesta i dižu produktivnost. Vjerujem da su svim tim brojkama pridonijele i aktivne mjere koje provodimo na razini regionalne samouprave gdje smo županija koja po broju stanovnika privlači najviše sredstva iz EU fondova, kao i prva županija po privlačenju EU sredstava koje idu preko proračuna Županije. Uvjerljivo smo prva županija po odvajanju otpada, i to posebno ističem u kontekstu rasprave o gospodarenju otpadom i zelenoj energiji kao prioritetnoj politici na svjetskoj razini. U odvajanju otpada Međimurje je iznad prosjeka EU, dok jedna Belica ima čak i 80% odvajanja otpada za što je i nedavno osvojila međunarodno priznanje, a od 10 najuspješnijih općina i gradova u Hrvatskoj, čak 9 ih je iz Međimurja.“, dodao je.

Mnogo je novaca uloženu u bolju infrastrukturu, osobito u zdravstvu i obrazovanju što je prioritet županijske politike. S ulaganjima u dogradnju, adaptaciju, izgradnju infrastrukture osnovnih i srednjih škola, vrtića, Županijske bolnice Čakovec i svih zdravstvenih ustanova vrlo energično i aktivno nastavljamo i u idućoj godini. „Vjerujte mi da ćemo na temelju dosadašnjeg iskustva i stečenog znanja koristiti svaku priliku koja nam se pruža kako bi povukli sredstva iz EU i ostalih fondova te pokrenuti snažni investicijski zamah. Pratimo, pripremamo se i aktivno ćemo sudjelovati u svim natječajima“, rekao je župan Posavec.

Svečani prijem vodili su učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Alek Mlinarić i Sara Hassan, a glazbenim programom oduševili su pjevačica i violinistica Martina Sabljak uz pratnju Deana Mošmondora i polaznici Centra izvrsnosti iz umjetničkog područja Stela Horvat, Katja Premuš, Irina Šincek, Lucija Balog, Tea Rojko i Lea Petković uz pratnju Damira Rodigera.

Okupljene vijećnike Skupštine Međimurske županije, gradonačelnike i načelnike Međimurske županije, predstavnike županijskih i zdravstvenih institucija, ravnatelje osnovnih i srednjih škola pozdravio je predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina : „Dragi žitelji Međimurja, želim nam da nadalje budemo ono po čemu smo poznati: marljivi, poduzetni, inovativni, kvalificirani i da u skladu s tim budemo i adekvatno plaćeni, želim obrazovanje za koje postoji potreba u gospodarstvu i javnom sektoru županije, želim više pomoći i solidarnost za sve potrebite, želim jaslice i vrtiće, sniženje cijene istima s težnjom da budu besplatni, želim poštovanje i brigu za starije sugrađane, želim da budemo lokomotiva razvoja domovine, želim napokon u politici godinu bez vrijeđanja, dijeljenja, bojkota i gdje ćemo svi zajedno surađivati i raditi na boljitku Međimurja uz uvažavanje drugačijih mišljenja i ideja, želim da Međimurje ima prvoligaša, želim nam dobro zdravlje i prestanak koronavirusa. Želim li previše? Poznavajući naše Međimurke i Međimurce, odgovor bi bio „Ne bi se reklo!

Poruku mira povodom Božića uputio je gvardijan Franjevačkog samostana Čakovec fra Josip Grubišić: „Uđimo u radost ovoga Božića i nastojimo ga nositi u sebi. Neka nam ovo božićno vrijeme bude prilika da doživljavamo jedini druge sa najboljim namjerama jer Bog upravo to čini prema nama. Neka vam je sretan i blagoslovljen Božić, a možda ako i ne bude uvijek uzvraćen osmijeh ili dobra gesta, nemojte radi toga brinuti. S druge strane uvijek će stići stostruko više nego što date.“

Čestitku povodom blagdana uputili su i župan Posavec i predsjednik Skupštine Glavina poželjevši svima sretan i blagoslovljen Božić!

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content