Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec otvoren Centar izvrsnosti iz umjetničkog područja, pod jednim krovom okupit će sve mlade umjetnike iz Međimurja

Datum objave: 18. prosinca 2021.

U vrijeme kada se otkazuju mnogi koncerti, kazališne predstave i izložbe, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec krenula je u drugom smjeru i za svoje učenike pokrenula Centar izvrsnosti iz umjetničkog područja Međimurske županije s ciljem da potiče umjetničko izražavanje darovitih učenika.
Ovo je već drugi centar izvrsnosti koji je pokrenula čakovečka Gimnazija. Naime, prije dvije godine s radom je započeo Centar izvrsnosti iz biologije, kemije, fizike i matematike Međimurske županije koji svake subote okuplja stotinjak učenika. Pokazala se potreba i za osnivanjem Centra izvrsnosti iz umjetničkoga područja Međimurske županije s obzirom na to da je nužno voditi računa o područno specifičnoj darovitosti.
Centar obuhvaća sljedeća područja: dramsko-scensko stvaralaštvo, likovnu umjetnost i stvaralaštvo, nove medije i umjetnost te stvaralačko pisanje.
"Međimurje je kraj koji cijeni kulturu i ulaže u rad s mladima u raznim područjima umjetnosti u okviru djelovanja raznih institucija i udruga. Nismo željeli postati konkurencija postojećem i kvalitetnom, nego smo željeli ići pod ruku brojnim aktivnostima koje imamo u našoj županiji na način da učenicima omogućimo rad s renomiranim umjetnicima i stručnjacima različitih profila koji će im otvoriti vrata svojih kreativnih procesa i podijeliti s njima svoje bogato iskustvo.", istaknula je profesorica Zlatka Grahovec Soldat, jedna od voditeljica Centra. Svako područje ima svoja dva voditelja, a to su: Marta Horvat i Karmen Farkaš u likovnoj umjetnosti, Gabrijela Brljak i Aleksandra Pleh u dramsko-scenskom stvaralaštvu, Damir Rodiger i Nikola Mutvar u novim medijima te Vedrana Močnik i Zlatka Grahovec Soldat u stvaralačkom pisanju.
S radom su već započeli te za sada okupljaju četrdesetak učenika. Veliku podršku pruža im ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka-Ovčar koju veseli odlična energija djelatnika i učenika škole. "Prije nešto više od godinu dana došli smo na ideju da spojimo sinergiju učenika i djelatnika i pod jedan krov dovedemo sve naše mlade umjetnike koji su raspršeni po Međimurju.", poručila je ravnateljica Sandra Breka-Ovčar te dodala da im ideja za razvoj ne nedostaje, a jedna od njih je i centar izvrsnosti za nastavnike.
Župan Međimurske županije Matija Posavec podršku Centru izvrsnosti u umjetničkom području dao je od samog predstavljanja ideje. "Drago mi je što u Gimnaziji otvaramo još jedan centar izvrsnosti koji je po mnogočemu jedinstven projekt u Hrvatskoj. Naši daroviti, visoko motivirani mladi ljudi imaju priliku razvijati svoje potencijale uz pomoć stručnjaka te im želim mnogo kreativnosti i novih ideja koje će im pomoći u procesu izgradnje i samoostvarenja, ali i pozicionirati Gimnaziju i naš obrazovni sustav još više na karti Hrvatske.", kazao je župan Posavec.
Rad Centra izvrsnosti iz umjetničkog područja pozdravila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividni koja je prilikom svečanosti otvorenja istaknula da svaka izložba, koncert ili bilo koja kreativna aktivnost naših mladih otvara nove horizonte starijim generacijama. Svečanosti je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, a okupljenima se obratila i višestruko nagrađivana učenica Ema Bilaver koja je i sama polaznica Centra izvrsnosti iz umjetničkog područja. "Imamo priliku surađivati sa stručnjacima iz svih grana umjetnosti, pitati ih sve što nas zanima, a to nam je omogućilo da već sada razvijemo interes za neka nova područja s kojima do sada nismo bili upoznati.", rekla je Ema.
Poseban gost svečanosti bio je poznati međimurski bariton Armando Puklavec koji je za polaznike Centra održao predavanje i radionicu naslovljenu "O glasu i njegovoj upotrebi". Program svečanosti otvorenja odlično su vodili polaznici Centra izvrsnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content