Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Delegacija Zagrebačke županije posjetila Centar znanja Međimurske županije, žele učiti na primjeru dobre revitalizacije bivših vojnih objekata i uspješnog poduzetničkog inkubatora

Datum objave: 14. prosinca 2021.

Delegacija Zagrebačke županije posjetila je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje i Metalsku jezgru, s ciljem da im se da uvid u primjer dobre prakse revitalizacije bivših vojnih objekata u uspješan poduzetnički inkubator.
Važnost posjeta naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec: „Volimo učiti od drugih, a još nam je draže kada možemo prenijeti dobra iskustva. Zagrebačka županija ima odlične gospodarske pokazatelje i možemo u mnogočemu učiti od njih, kao i oni od nas. Prostor bivše vojarne od 2006. godine je u vlasništvu Županije. Tada nam nisu bila dostupna sredstva EU fondova, no ekipa koja se formirala oko razvoja prostora bivše vojarne se pokazala odličnom i izuzetno sposobnom i danas imamo Centar znanja Međimurja koji je najbolji primjer revitalizacije vojnih prostora, kao i usmjerenog djelovanja prema obrazovnim i znanstvenim institucijama.“, naglasio je župan Posavec pritom poželjevši zagrebačkoj delegaciji dobrodošlicu u Međimurje.
Zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije, Svjetske banke i sredstvima iz EU fondova na prostoru Centra znanja u funkciji je osam bivših vojnih objekata u kojima djeluju podupiruće, obrazovne i znanstvene institucije:  Međimursko veleučilište u Čakovcu sa Studentskim domom i Centrom za održivi razvoj, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje s poslovnim inkubatorom u kojem djeluje više od 60 inkubiranih poduzeća s više od 100 zaposlenih, Međimurska energetska agencija, MIN – Međimurje, investicije, nekretnine, Turistička zajednica Međimurske županije s Ekomuzejom Međimurje malo i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec.
Poduzetnički centar Zagrebačke županije još uvijek je u fazi kreiranja projekta te uz pomoć današnjeg posjeta Međimurju, inicijatori projekta žele dobiti bolji uvid u funkcioniranje poduzetničke infrastrukture u praksi.
Sastanku održanom u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurju nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. Ivan Plačko, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović i ravnatelj  Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec dr.sc. Mario Šercer, dok su delegaciju Zagrebačke županije predstavljali gradonačelnik grada Vrbovca Denis Kralj, zamjenik gradonačelnika grada Vrbovca Marko Belošević, ravnatelj Obrtničkog učilišta Dražen Maksimović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU Zagrebačke županije Damir Fašaić, predstavnik Poduzetničkog centra Zagrebačke županije Mario Majhen, Miljenko Grubešić iz Udruženja obrtnika Vrbovec, Marinko Nežić iz „FEMPOS“ proizvodnja građevinskih elemenata, Tomislav Komanović i Maja Crneković iz Razvojne agencije Zagrebačke županije te Daria Komorčec Modrušan iz Zagrebačke županije.
U planu nam je pokrenuti županijski poduzetnički centar zajedno sa udruženjem obrtnika, stoga smo vrlo zahvalni što možemo učiti na odličnom primjeru Međimurske županije koja je razvila uspješan poduzetnički inkubator i revitalizirala objekte na korist obrazovanja i znanosti.“, kazao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU Zagrebačke županije Damir Fašaić.
Nakon radnog sastanka slijedio je obilazak zgrade 1 i 3 TICM-ovog poduzetničkog inkubatora, Metalske jezgre i Eko muzeja Međimurje Malo tijekom kojih su dobili uvid u primjer dobre prakse pretvaranja bivših vojnih objekata u sada veoma uspješan poduzetnički inkubator. Kako je istaknuo direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko, uz ulaganja u infrastrukturu, ne smije se zanemariti važniji dio – izgradnja ljudskih kapaciteta koji će infrastrukturu staviti u funkciju, voditi i razvijati: „Jedino paralelnim razvojem infrastrukture i 'soft' komponenti u vidu savjetovanja, edukacija, konferencija i nebrojenih svakodnevnih interakcija pametnih i poduzetnih ljudi može se izgraditi vibrantna zajednica u kojoj je lakše pokrenuti i razviti poduzetnički pothvat.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content