Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bivši predsjednik RH Mesić posjetio tvrtku Čateks, Metalsku jezgru i Riznicu Međimurja te poručio „Međimurje služi kao primjer i poruka drugima kako se odličnim korištenjem europskih sredstava na bivšim temeljima mogu razvijati nove tehnologije“

Datum objave: 9. prosinca 2021.

Međimurska županija koristi svaku priliku kako bi promovirala svoje turističke, kulturne i gospodarske potencijale, a tim je povodom Čakovec posjetio bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je svoj posjet započeo obilaskom tvrtke Čateks d.d. nakon kojeg je zajedno sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini obišao Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru – Metalsku jezgru i Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja.“
Čateks d.d. jedan je od najvećih proizvođača tekstila u regiji i jedna od najstarijih tvrtki u jugoistočnoj Europi, ustanovljena 1874. godine. Iz svog proizvodnog programa izdvajaju robnu marku COMPAGO Defend koja predstavlja visoko kvalitetne tkanine posebne namjene, prije svega za uporabu u vojnom i policijskom sektoru koju proizvode za potrebe MUP-a Republike Hrvatske, MORH-a te 7 država u okruženju i Baltiku, a cilj im je širiti suradnju. Kako je istaknuo generalni direktor tvrtke Davor Sabolić, koji je zajedno sa svojim suradnicima goste proveo proizvodnim pogodnom, znanje i iskustvo bivšeg predsjednika Mesića od neizmjerne su im pomoći u predstavljanju tvrtke na širem svjetskom tržištu.
Nakon tvrtke Čateks, posjet je nastavljen u Centru znanja Međimurske županije. „Drago mi je što smo danas u Međimurju ugostili bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića čiji posjet smo koncipirali u tri teme – gospodarstvo, znanost i kulturna baština, kako bismo mu predstavili najbolje iz što imamo. Čateks je tvrtka koja se itekako dobro suočava s izazovima na tržištu. S više od 240 zaposlenika ostvaruju prihode veće od 120 milijuna kuna, a gotovo 80% proizvoda plasiraju na tržište po cijelom svijetu.“, kazao je župan Međimurske županije koji je bio domaćin posjeta bivšeg predsjednika Mesića zajedno sa predsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom i potpredsjednikom Skupštine Međimurske županije Ivicom Baksom.
Međimurska županija može se pohvaliti činjenicom da ima prvi znanstveno-istraživački centar, Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru – Metalsku jezgru, koji je u vlasništvu jedne regionalne samouprave te je prilagođen potrebama gospodarstva i obrazovanja. Metalska jezgra otvorena je početkom godina, a  opremljena je najsuvremenijom opremom za 3D printanje u FMD tehnologiji. Jedini je printer takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj, dok se prvi takav najbliži nalazi u Milanu.
Ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer bivšem predsjedniku RH Mesiću ukazao je na potencijale i planove ovog razvojno-edukacijskog centra te dodao da im je cilj što više djelovati globalno, izvan granica Hrvatske: „Naši laboratoriji opremljeni su jedinstvenom opremom koja se može rijetko gdje susresti, zato koristimo svaku moguću priliku za promociju.“ Metalska jezgra smještena je u Centru znanja Međimurske županije, na prostoru bivše vojarne u Čakovec čiji su objekti revitalizirani i stavljeni u funkciju te u njima djeluju podupiruće, obrazovne i znanstvene ustanove.
Dosadašnji razvoj Centra znanja Međimurske županije gostima je predstavio direktor TICM-a Ivan Plačko, a oduševljenje Centrom bivši predsjednik RH Mesić nije skrivao te je pohvalio korištenje bivših vojnih objekata u službi znanosti, obrazovanja i gospodarstva. „Hrvatska ima mnogo vojnih objekata koji su prepušteni lokalnoj vlasti, prodani, a mnogi su nažalost propali, no u Međimurju imamo primjer odlične revitalizacije koji može služiti kao primjer i poruka drugima da se na bivšim temeljima može napraviti iskorak u novim tehnologijama.“, poručio je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.
Našem uvaženom gostu predstavili smo spoj gospodarstva, znanosti i kulture. U Međimurju imamo dobru sinergiju te tri grane, ali  i dobru sinergiju Županije i Grada Čakovca kako bismo mogli ostvariti još bolje rezultate, a u svemu tome važna nam je i podrška gospodina Mesića koji je uvijek rado viđen gost u našem kraju.“, kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.
Svoj posjet Međimurju bivši predsjednik RH Mesić završio je obilaskom muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, smještenog u obnovljenoj fortifikaciji Starog grada Čakovec. Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ najvredniji je i financijski najteži projekt ulaganja u kulturnu baštinu ikada na području Međimurske županije, a Riznica Međimurja dostojno je obogatila turističku ponudu naše županije i pozicionirala Međimurje kao nezaobilaznu kulturno-turističku destinaciju.
 „Očekujemo da će gospodin Mesić iskoristiti svoje desetogodišnje iskustvo predsjedanja Hrvatskom i promovirati gospodarske i turističke potencijale Međimurja širom svijeta.“, zaključio je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content