Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec obilježila stotinu uspješnih godina postojanja veličanstvenom priredbom

Datum objave: 8. prosinca 2021.

Rijetko se koja srednjoškolska ustanova može pohvaliti stoljetnim postojanjem kao Ekonomska i trgovačka škola u Čakovcu. Veliki jubilej obilježili su brojnim događanjima, a kruna obilježavanja bila je svečana priredba „ETŠ-u i Međimurju na dar“ održana u utorak, 7. prosinca u Centru za kulturu Čakovec.
Puno se toga u našoj školi promijenilo tijekom stotinu godina, ali one prave vrijednosti nisu se promijenile. S velikom zahvalnošću i osobitim ponosom prisjećamo se svih naraštaja učenika i učenica, njih preko šesnaest tisuća, svih profesora, zaposlenika i ravnatelja proteklih sto godina. Svi su oni na svoj način dali pečat, svoj doprinos onome što je Ekonomska i trgovačka škola danas. Naša škola teži najvećim visinama izvrsnosti i postignućima, pa se možemo pohvaliti odličnim rezultatima učenika, brojnim priznanjima i uspjesima. I zato danas moramo poručiti našim učenicima, vi ste naš ponos!“, poručila je u svom govoru ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Kukolić Vinković.
Ekonomska i trgovačka škola Čakovec među prvim je srednjim školama u Međimurju i već cijelo stoljeće odolijeva društvenim, kulturološkim i povijesnim promjenama. Danas je to moderna škola okrenuta izazovima 21. stoljeća, čiji učenici i djelatnici svakodnevno pomiču granice, prate trendove i postižu zapažene rezultate.
Svaka velika obljetnica zavrjeđuje poštovanje, no odgajati i poučavati učenike, stvarati standard u obrazovanju dugih sto godina uistinu zavrjeđuje iznimno divljenje. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec prepoznatljiva je po svojim aktivnostima, kao i inovativnim metodama učenja i poučavanja, a njihova iznimna postignuća ponos su Međimurja i Hrvatske.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je svim bivšim i sadašnjim učenicima i djelatnicima Ekonomske i trgovačke škole Čakovec uputio čestitke povodom velikog jubileja.
Dodao je da su profesionalnost, originalnost, dinamičnost, ali i pozitivno i poticajno okruženje, vrijednosti koje povezujemo s ovom školom koja je posljednjih godina zasjala u novom, prekrasnom ruhu. U potpunosti je obnovljena zgrada škole, školska sportska dvorana i učionice, kako bi učenici mogli nastavu provoditi u najkvalitetnijim uvjetima sa suvremenom opremom. Kreativnost, sinergija i proaktivnost učenika i djelatnika vidljivi su u brojnim projektima, među kojima je svakako vrijedno izdvojiti učeničku zadrugu „Terra Economica“ koja pridonosi postizanju odgojno-obrazovnih i društveno-gospodarskih ciljeva škole, a među rijetkim su školama u Hrvatskoj koje imaju čak dvije učionice na otvorenom okružene prekrasnim mirisnim vrtom.
Programu obilježavanja sto godina Ekonomske i trgovačke škole Čakovec odazvali su se sadašnji i bivši učenici, djelatnici, a svojim dolaskom svečanost su uveličali i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, pomoćnik ravnatelja za europske poslove, međunarodnu suradnju i projekte Nino Buić iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, predstavnici visokoškolskih, srednjoškolskih i osnovnoškolskih ustanova, službi s kojima škola surađuje i mnogi drugi uvaženi gosti.
Premijerno je prikazan i kratki „Film o mojoj školi“ koji donosi školsko ozračje, predstavlja obrazovne programe, povijest i bivše učenike koji su ostvarili istaknute karijere u različitim područjima ljudskoga djelovanja. Kulturnom događaju svojim su nadahnutim izvedbama pridonijeli prijatelji škole i bivši učenici: Plesni studio KORAK i Studio suvremenog plesa TEUTA te glazbeni umjetnici Lea Šprajc, Filip Hozjak i Hrvoje Krištofić Hjer. Program su vodili profesori ETŠ-a Gordana Lovrečić i Nebojša Buvač, a u dojmljivu završnicu uveo ga je Zbor profesora pod vodstvom profesorice Ive Novak. Njihovoj izvedbi pjesme „Totalno drukčiji od drugih“ na koncu su se s puno žara pridružili i mladi članovi Školskoga zbora te učenica Marija Duhović u narodnoj nošnji koja je na priredbi interpretirala tekst na kajkavskome narječju. U skladu s velikim jubilejom na kraju nas je na pozornici dočekao i - vatromet. Priredbu je osmislila profesorica Valentina Perčić Štefok.
Podijeljene plakete dugogodišnjim djelatnicima škole i položena vremenska kapsula
Svečano i vedro ozračje počelo je već programom u školi - podjelom plaketa sa zlatnim obilježjem djelatnicima koji 25 godina i duže rade u ETŠ-u te se ističu svojim doprinosom školi, također zaslužnim tvrtkama i institucijama. Učenica Karolina Kovač vodila je program u školi čiji je vrhunac bilo polaganje vremenske kapsule. U školskome unutarnjem dvorištu najstariji bivši učenik Ivan Petriš i najmlađa učenica Lea Zadravec za budućnost su položili škrinjicu s mnogobrojnim sitnicama koje danas čine školsku svakodnevicu. Nju će za pola stoljeća otvoriti neki novi učenici i profesori. Tako su na zaista dostojan način okrunjene cjelogodišnje aktivnosti Ekonomske i trgovačke škole prigodom njezina velikog jubileja.
Izvor fotografija: KB Studios

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content