Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

3. prosinca - Međunarodni dan osoba s invaliditetom; Održana tribina o reformi sustava socijalne skrbi

Datum objave: 3. prosinca 2021.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije organizirao je javnu tribinu pod nazivom „Osvrt na prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi i donošenje Zakona o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku“.
Republika Hrvatska trenutačno je u postupku izrade nacionalnih dokumenata s ciljem bolje zaštite osoba s invaliditetom obuhvaćanjem svih područja njihova života. Nove zakonodavne regulative i nacionalni dokumenti predstavljaju reformu sustava socijalne skrbi i nastavak strateškog planiranja na području promicanja prava osoba s invaliditetom s ciljem da sva područja života i djelovanja budu otvorena i pristupačna osobama s invaliditetom. Cilj javne tribine bila je rasprava o reformi sustava socijalne skrbi.
Predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije Nada Igrec istaknula je da u fokusu svake reforme mora biti dobrobit korisnika i moraju biti usmjereni na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, njihovu deinstitucionalizaciju i na ostvarivanje prava na aktivan život u zajednici.
Reforma sustava morala bi poštivati nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, kao i samu konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Kako bi raspravili o tome što predložena reforma donosi, tribini su nazočili predstavnici udruga osoba s invaliditetom, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Prelog Melita Novak - Ban, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, dok je moderator tribine bila pročelnica Službe za poslove župana Međimurske županije Petra Vadlja.
Ujedinjeni narodi proglasili su 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom kako bi se obilježavanjem tog datuma promovirala jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content