Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Županija već 10 godina provodi program bespovratnih potpora u turizmu - kao rezultat na tržištu imamo više od 130 novih turističkih projekata

Datum objave: 21. studenoga 2021.

Prije deset godina Međimurska županija započela je s programom bespovratnih potpora u turizmu zahvaljujući kojima je do sada dodijeljeno 2,8 milijuna kuna s ciljem razvoja turističkih proizvoda i unaprjeđenja turističke ponude u Međimurju. Sredinom lipnja ove godine otvoren je javni poziv za dodjelu potpora u 2021. godini, a rezultati ovogodišnjeg programa predstavljeni su u Međimurskoj palači turizma.

Ponovno rekordan broj prijava, za 29 odobrenih projekata osigurano 400 000 kuna iz županijskog Proračuna
Za bespovratne potpore u turizmu u 2021. godini Proračunom Međimurske županije osigurano je 400 000 kuna, a javni poziv bio je otvoren od 16. lipnja do 16. srpnja. „Svake godine bilježimo sve veći broj prijava, pa smo tako i ove godine zaprimili rekordan broj prijava, njih 44. Također, odobren je do sad najveći broj potpora zahvaljujući kojima će se realizirati 29 novih turističkih sadržaja u Međimurju.“, pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.
Bespovratnim potporama Međimurska županija podupire razvoj turizma kao dohodovne grane koja se temelji na održivom razvoju kroz proširenje postojeće turističke ponude, aktiviranje neiskorištenih turističkih potencijala, stvaranje novih turističkih proizvoda i promoviranje Međimurja kao poželjne turističke destinacije. I u ovogodišnjem raspisu Javnog poziva sadržaj programa prilagođen je strateškom razvojnom dokumentu „Masterplan razvoja turizma MŽ „kao temeljnom odrednicom učinkovitog upravljanja razvojem turističkog sektora.
Dodani su i novi kriteriji, poput ekologije i generiranja novih vrijednosti, a ukupno je 14 prihvatljivih mjera za odobrenje projekata. Korisnici bespovratnih potpora mogu biti subjekti s područja Međimurske županije koji su registrirani za obavljanje određene turističke djelatnosti ili tek stvaraju uvjete za bavljenje turističkom djelatnošću, a turistički projekt za koji traže potporu ostvaruju na području Međimurja. Prijaviti su se mogli i oni subjekti koji su ranijih godina već bili korisnici bespovratnih potpora u turizmu Međimurske županije.
Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula istaknuo je da su sredstva koja se dodjeljuju kroz program samo kap u moru ukupnih investicija koje je potrebno uložiti kako bi se razvio kvalitetan turistički proizvod ili sadržaj: „Sjajna je činjenica da usprkos teškim vremena za turizam, naši Međimurci ozbiljno ulažu u projekte, i to u vrlo kvalitetne i dugoročno održive. Iako turizam čini mali dio međimurskog gospodarstva, on je važna dodana vrijednost jer kroz turizam plasiramo naše domaće proizvode, kulturu, običaje i vrijednosti.“ Dodao je da se programom bespovratnih potpora u turizmu želi što veći naglasak staviti na projekte koji promišljaju zeleno, dugoročno održivo i energetski učinkovito. „Od 2016. godine potičemo razvoj održivog turizma, a sada je to mantra i Europske unije. Zahvaljujući kontinuiranoj potpori Međimurske županije, svake godine dobivamo sve kvalitetnije projekte. U ovoj godini ostvarili smo 80% dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu. Polako ostvarujemo svoj cilj, a to je da privlačimo sve više onih gostiju koji su spremni izdvojiti za kvalitetnu uslugu.“, kazao je direktor TZ Međimurske županije Grula.
Pohvale na kvalitetnim projektima kojima je odobrena prijava uputio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je dodao da Međimurska županija ide u smjeru povećanja proračunskih sredstava koja se izdvajaju za ovaj program, kako bi se moglo prijaviti i poduprijeti još veći broj projekata. Među ovogodišnjim odobrenim prijavama je i projekt Biserke i Zvonka Lajtmana, koji su stvaraju mali kutak raja u Pleškovcu, u kući za odmor „Lina“ koja je dio obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Mohokos. "Nadamo se da ćemo opravdati dodijeljena sredstva, koja ćemo namjenski iskoristiti za dobivanje europskog Ecolabel certifikata. Naša kuća bila bi prva u Hrvatskoj sa spomenutim certifikatom. Kroz OPG se bavimo ekološkom i biodinamičkom proizvodnjom, a certifikatom ćemo zaokružiti priču i gostima ponuditi jednu novu uslugu i kvalitetu smještaja. Cilj je i da svi dionici turizma, okolni OPG-ovi, svojim proizvodima mogu upotpuniti svoju ponudu."

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content