Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 106. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije

Datum objave: 19. studenoga 2021.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 106. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije. Prisutne članove Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji uvodno je pozdravio zamjenik župana Međimurske županije i predsjednik GSV-a Josip Grivec.
Stanje sigurnosti i utjecaj državne politike na regionalnu i lokalnu samoupravu neke od tema 106. sjednice
Nakon usvajanja zapisnika 105. sjednice, načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač podnio je izvješće o stanju sigurnosti u Međimurskoj županiji u prvoj polovici 2021. godine. Istaknuo je da pandemija korona virusa uvelike utječe na statističke pokazatelje o sigurnosti u Međimurju. U području kriminaliteta zabilježeno je 14% manje kaznenih djela u odnosu na isto razdoblju prošle godine. Zabilježen je porast kaznenih djela na štetu djece i obitelji te je velik problem nasilje u obitelji. „Stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji ocjenjujemo dobrim, no ne bježimo od činjenice da postoje određeni problemi. Jedini smo predložili zakonske izmjene kojima bi se mogao riješiti dio postojećih problema. Provodimo brojne preventivne programe na području Međimurja, otvoreni smo za suradnju i prijedloge, dobili smo dodatne snage na ispomoć, no još je mnogo posla pred nama.“, kazao je načelnik PU međimurske Sokač.
Dopredsjednik GSV-a Ivan Senčar poručio je da probleme treba nazvati pravim imenom jer su u pojedinim slučajevima stvari izmakle kontroli: „Moramo poslati jasnu poruku da Međimurje nije mjesto kriminaliteta, no veliki problem imamo s pripadnicima romske nacionalne manjine. Romi moraju prepoznati da im nudimo izlaz iz situacije korištenja socijalne pomoći i drugih naknada. Međimurje vapi za radnom snagom, a 1000 Roma koji su radno sposobni je nezaposleno.“
Važna tema sjednice bila je utjecaj državne politike na regionalnu i lokalnu samoupravu, njezino gospodarstvo te život i standard građana. Na stanje gospodarstva u Međimurskoj županiji osvrnuo se pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović koji je naglasio da su se međimurski poduzetnici dobro oduprli izazovima izazvanima koronavirusom. Međimurska županija od samog je početka pandemije gospodarstvenicima ponudila paket mjera pomoći, kako bi im olakšala financijske izazove pred kojima su se našli. Predsjednik Obrtničke komore Međimurja Boris Lukovnjak dodao je da je zabilježen porast broja obrta. Također, informirao je članove GSV-a o prijedlogu donošenja novog zakonskog okvira funkcioniranja i rada Hrvatske obrtničke komore kojim bi se ukinula županijska komora.
Članovi GSV-a protiv ukidanja Obrtničke komore Međimurja
Stav GSV-a je da Hrvatsku obrtničku komoru treba reformirati, ali da se mora voditi briga o tome da se postojeći sustav ne naruši. „Obrtnička komora Međimurske županije u svom je dugogodišnjem radu pozitivno djelovala na razvoj obrtništva i gospodarstva. I u ovim teškim vremenima u Međimurju se otvaraju novi obrti koji pridonose pozitivnoj gospodarskoj situaciji.
Mišljenja smo da bi pripajanje područnih komora ili njihovo ukidanje utjecalo na razinu usluga koju one sada pružaju svojim članovima. Županijske komore bliže su svojim korisnicima, članovi lakše rješavaju svoje probleme koji su specifični u svakoj županiji. Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji od svog osnivanja pa do danas ima izvrsnu suradnju s Obrtničkom komorom Međimurja te upozoravamo da bi ukidanjem ili pripajanjem područnih komora takva pozitivna suradnja bila narušena.“, zaključak je članova Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije o reformi Hrvatske obrtničke komore.
Međimurje bilježi rekordno niski broj nezaposlenih osoba
Predstojnik Područnog ureda Čakovec Zavoda za zapošljavanje Nikola Hren predstavio je kretanja na tržištu rada u Međimurskoj županiji: "Međimurje bilježi vrlo nisku nezaposlenost, no naši poslodavci teško pronalaze radnike. Svatko tko želi raditi, može pronaći posao. Krajem listopada 2021. godine u evidenciji je bilo 1.928 nezaposlenih osoba, što je smanjenje broja nezaposlenih u odnosu na listopad 2020. godine (21,7%) i rujan (2,3%). To je najniži pokazatelj broja nezaposlenosti u povijesti Zavoda za zapošljavanje Čakovec. Samo smo u svibnju 2019. godine imali jednog nezaposlenog manje.“ Stopa registrirane nezaposlenosti u listopadu iznosi 4,3%.
Na stanje socijalnog dijaloga u Međimurskoj županiji fokusirao se član GSV-a Mladen Zemljić koji je kazao da proces upoznavanja radnika s njihovim pravima dobro napreduje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content