Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI - Međimurje odalo počast žrtvama Domovinskog rata

Datum objave: 17. studenoga 2021.

Čuvajući uspomenu i sjećanje na žrtve Domovinskog rata, Međimurje je danas obilježilo 30 godina od kada je slomljena herojska obrana grada Vukovara i počinjen pokolj u Škabrnji.
Brojni građani, pripadnici braniteljskih udruga i udruga stradalnika Domovinskog rata, Počasni zdrug UDVDR, Zrinska garda Čakovec, PU međimurska, delegacije Međimurske županije i Grada Čakovca obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje započeli su polaganjem vijenaca na spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na igralištu NK „Sloga“ u Čakovcu. Obilježavanje je nastavljeno svetom misom u Crkvi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, nakon čega je kolona sjećanja prošla gradom Čakovcem do Vukovarske ulice gdje su zapaljeni lampioni u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Time se Čakovec već tradicionalno priključio akciji „I u mom gradu Vukovar svijetli“.
Međimurci su se časno borili u Vukovaru i čitavoj našoj Domovini te su ostali na bojištima do kraja rata. Nažalost, neke od njih smo izgubili, a nekima još nisu pronađeni ostaci. Želja je svih nas da se napokon razriješi nedoumica krivaca zlodjela u Domovinskom ratu, kako bi naša Hrvatska mogla krenuti dalje u onom smjeru za koji su se naši ljudi borili.“, poručila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.
Obilježavanje je zaključeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih.
Na strašne događaje Domovinskog rata osvrnuo se sudionik obrane Vukovara i Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja Željko Sršan – Campi: „U ovo vrijeme 1991. godine skupina hrabrih mladih ljudi, 58 Međimuraca, otišlo je u drugi kraj Hrvatske braniti hrvatski teritorij. Od nas 58, 10 je osoba poginulo, 1 je osoba nestala, 36 je ranjeno, a 26 je bilo u logoru. Jedna smo od postrojbi koja je najviše nastradala u Domovinskom ratu. Žrtvovali smo Vukovar, žrtvovali smo sebe kako bi spasili naše ljude zbog kojih smo ostali do kraja. U gradu je ostalo oko 15 000 civila, a pravi vojnik ne ostavlja svoje ljude, pa tako nismo ni mi.“,
U obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje sudjelovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednikom Ivicom Baksom, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, saborska zastupnica Boška Ban-Vlahek, predsjednik Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat i Krešimir Jurčević iz PU međimurske.
"Danas se s ponosom prisjećamo događaja iz Domovinskog rata koji obilježavaju stvaranje temelja Republike Hrvatske. Lijepo je vidjeti velik broj građana koji se danas okupio kako bi odao počast svima onima koji su dali svoj život za našu Hrvatsku i drago mi je što su građani Međimurja na dostojanstven i jedinstven način obilježili ovu veliku obljetnicu.", kazao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina. Obilježavanju i programu "I u mom gradu Vukovar svijetli" priključili su se mladi Međimurci, članovi međimurskog BBB-a, koji su paljenjem 30 baklji doprinijeli obilježavanju 30. obljetnice pada Vukovara.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content