Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Grad Čakovec Županijskoj bolnici donirao dva uređaja za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19

Datum objave: 13. studenoga 2021.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini Županijskoj bolnici Čakovec predala je dva prijeko potrebna uređaja za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19 koji su kompatibilni s onima koji se već koriste te će olakšati rad liječnicima i spasiti živote. 
„Svjedoci smo da brojke hospitaliziranih oboljelih od COVID-a-19 u Čakovcu i Međimurju svakodnevno rastu te da se bolnički sustav sve više napreže. Ravnatelj bolnice obavijestio nas je da im za liječenje nedostaje uređaja za terapiju visokim protokom kisika. Morali smo žurno reagirati i odlučila sam da dva takva uređaja s pripadajućom opremom doniramo ŽB Čakovec“, naglasila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini prilikom predaje uređaja ravnatelju Županijske bolnice Čakovec Igoru Šegoviću i pročelnici Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonji Tošić Grlač.
Velika je razlika naspram hospitaliziranih pacijenata na covid odjelu od prošle godine kada smo ih imali više od 100. Danas je sve veći broj mlađih pacijenata koji zahtijevaju jedan drugačiji oblik respiratorne potpore, velike količine kisika, respiratore i uređaje s visokim protokom kisika kakvi su nam donirani. Hvala gradonačelnici na donaciji, spasit ćemo mnoge živote i pomoći tim pacijentima“, pritom je rekao ravnatelj Bolnice.
Međimurska županija od samog je početka covid pandemije, zahvaljujući dobroj suradnji s institucijama zdravstvenog sustava, poduzela potrebne korake kako bi pomogla zdravstvenim djelatnicima u borbi s virusom. Nabavljene su dovoljne količine zaštitne opreme, respiratori i High Flow Oxygen aparati za pacijente kojima je potreban kisik, nabavljen je mobilni RTG uređaj za snimanje pluća u vrhunskoj rezoluciji vrijedan 587.250  kuna, uspostavljeni su pozivni centri, covid ambulante, sekundarni i tercijarni centri za prihvat i smještaj oboljelih kada je to bilo potrebno, zaposleno je dodatno zdravstveno osoblje, preuređen je Odjel infektologije ŽBČ. Iz županijskoga Proračuna izdvojeno je 500.000 kuna za kupnju uređaja za dijagnostiku COVID-19 testova, čime je ubrzan proces detektiranja pozitivnih nalaza kako bi se oboljele osobe što prije izolirale. Uz Međimursku županiju, svoja sredstva u zdravstveni sustav preusmjerile su mnoge jedinice lokalne samouprave s područja Međimurja i brojni poduzetnici.
Županijska bolnica Čakovec tako sada ima dva nova uređaja za terapiju kisikom visokog protoka model Oxyymeter, s ovlaživačem F&P MR 850, proizvođača Draegerwerk AG & Co. KGaA, Njemačka. „Smatram da u izvanrednim situacijama, poput ove u kojoj smo posljednjih godinu i pol dana, moramo ujediniti sve resurse kako bismo pomogli zdravstvenom sustavu te spasili ono što je najvrjednije – ljudske živote“, dodala je čakovečka gradonačelnica. Grad Čakovec će i dalje u okviru svojih mogućnosti pomagati rad i opremanje naše jedine bolnice te ostalih ustanova u zdravstvu koje djeluju na ovom području. „Želim se u ime stanovnika Čakovca i svoje osobno, zahvaliti svim zaposlenicima u zdravstvenom sustavu Međimurja na svemu što čine u liječenju COVID-19 bolesnika. Jednom kada sve ovo ostane iza nas, sigurno će se pokazati da su brojni životi spašeni predanošću naših liječnika i medicinskih sestara te svih zaposlenika zdravstvenog sustava u Međimurju“, dodala je Cividini.
Moram naglasiti da je diljem Hrvatske teška situacija, svi se maksimalno trudimo i svi pacijenti će dobiti svaku razinu skrbi koju im možemo ponuditi. Ono što moram poručiti građanima je da se moraju pridržavati mjera i cijepiti, jer prevencija je najbitnija“, rekao je Šegović uz prisustvo predsjednice Upravnog vijeća ŽB Čakovec i pročelnice UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, glavne sestre bolnice i pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo Valerije Korent te voditeljice Jedinice za kvalitetu Bože Škvorc. „U ime osnivača i članova UV, hvala na donaciji Gradu Čakovcu. Međimurska županija također nastavlja s nabavkom novih uređaja i već smo u pregovorima s dobavljačima“, pritom je dodala Tošić Grlač.
Gradonačelnica je iskoristila priliku te pozvala i gospodarstvenike s područja Čakovca, ali i cijelog Međimurja da u okviru svojih mogućnosti pomognu zdravstvenom sustavu te ponovno dokažu da smo mi Međimurci najjači kada je najteže.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content