Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec izložbom započela obilježavanje stoljeće postojanja

Datum objave: 11. studenoga 2021.

Jedna od najstarijih škola u Međimurju, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, nizom aktivnosti obilježava svoj veliki jubilej – 100 godina postojanja škole. Prvi u nizu događaja je dokumentarna izložba „Stoljeće Ekonomske i trgovačke škole“ koja je postavljena u dvorani Scheier, a službeno je otvorena 11. studenog.
Sto godina velika je brojka. Svake godine roditelji nam iznova daju povjerenje da odgajamo i podučavamo njihovu djecu, a to povjerenje veliki nam je motiv i poticaj za rad. Stotinjak generacija prošlo je školom, a bogatim i zanimljivim aktivnostima koje smo pripremili nastojali smo zaokružiti veliko poglavlje naše škole i predstaviti naše bogatstvo javnosti.“, poručila je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković-Kukolić.
Izložba prikazuje rad, aktivnosti i postignuća Ekonomske i trgovačke škole Čakovec kroz sto godina djelovanja. Uz kronološki slijed, ujedno i tematski prikazuje najznačajnije trenutke strukovnog obrazovanja. Više od 250 izložaka iz školske arhive i osobne ostavštine pojedinaca uz mnogobrojne fotografije dočaravaju život u proteklom vremenu. Stari udžbenici, bilježnice, svjedodžbe, „šalabahteri“, školska torba, kuta, maturalna haljina, suveniri s putovanja bivše će učenike i djelatnike vratiti u prošlost, a mladima i široj javnosti predstaviti dio ne tako davne povijesti Čakovca.
Autorica je izložbe profesorica arheologije i povijesti Ivana Puzak. „Izložba im dah jednog vremena, Čakovca koji je tada bio mali grad, tada još nije imao status grada, ali to je jedina škola ekonomsko-trgovačkog usmjerenja do zagreba. Stotiene genracija, mnogi od njih uspješni, svatko u svom području. Živimo u digitalno vrijeme i teško je mladima predstaviti u kakvom je vremenu nastala ova škola. Nastojali smo izložbi dati dah tog vremena, Čakovca koji je tada bio mali grad. Bilo je to skromno vrijeme, a generacijama koje su stvarale školu i imale viziju možemo samo reći veliko hvala. Budućim generacijama poručujemo da čuvaju ono što su nam ostavili preci i razvijaju budućnost naše škole.“, poručila je autorica izložbe, profesorica Puzak.
Čestitke na 100. obljetnici postojanja škole uputila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, a izložbu je otvorio najstariji živući učenik škole Ivan Petriš. Izložba se može razgledati do 25. studenoga 2021. godine, svakog radnog dana od 9 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content