Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prisegnuli novi suci porotnici i porotnici za mladež Općinskog suda u Čakovcu

Datum objave: 10. studenoga 2021.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je svečana prisega novih sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Čakovcu i sudaca porotnika Općinskog suda u Čakovcu koji su se obvezali da će svoju dužnost obnašati savjesno i nepristrano u skladu s Ustavom i Zakonom Republike Hrvatske.
Suce porotnike imenovala je Skupština Međimurske županije na mandat od četiri godine. Polaganju prisege prisustvovali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović i privremena pročelnica Upravnog odjela za Skupštinu i pravne poslove Ana Varga. Nakon obavljene svečane prisege, suci porotnici će biti pozivani na sudske rasprave da participiraju u donošenju sudskih presuda.
Predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović novoizabranim sucima porotnicima čestitala je što su postali dio pravosuđa. "Svaki sudac i sudac porotnik mora se ponašati tako da ne umanji svoj ugled, ugled sudbene vlasti i da ne dovede u pitanje svoju nepristranost, neovisnost u suđenju i samostalnost sudbene vlasti. Vjerujem da ćete ovaj odgovaran i častan posao obavljati savjesno, marljivo i kvalitetno, vodeći uvijek računa o tome da i vi osobno, svojim sudjelovanjem u suđenju ostvarujete i naš nacionalni interes, da Hrvatsku predstavljamo kao pravnu državu i državu vladavine prava u kojoj je hrvatsko sudstvo jedan od njenih najvažnijih temelja."
Skupština Međimurske županije je na 22. sjednici, održanoj 1. travnja 2021. godine donijela Rješenje o imenovanju sudaca porotnika za mladež i sudaca porotnika Općinskog suda u Čakovcu. Dio sudaca položio je prisegu u travnju, a naknadno su zaprimljeni novi prijedlozi općina. Odbor za imenovanja je na svojoj 2. sjednici održanoj 29. rujna 2021. godine usvojio je prijedloge, a Skupština Međimurske županije na svojoj 3. sjednici donijela je Rješenje o imenovanju. Za suce porotnike Općinskog suda u Čakovcu imenovani su Stanko Sović i Branko Zadravec, a za suce porotnike za mladež Općinskog suda u Čakovcu imenovani su Alenka Novak i Gordana Vidović.
Novoimenovani suci dali su prisegu zajedno sa sucima imenovanima u travnju koji još nisu izvršili prisegu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content