Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od petka razgledajte izložbu Muzeja Međimurja Čakovec o najprepoznatljivijem elementu međimurske narodne nošnje - tibetu

Datum objave: 9. studenoga 2021.

Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Muzejom grada Koprivnice priprema izložbu „Tibeti u Međimurju i Podravini“. Tibeti su najprepoznatljiviji element međimurske narodne nošnje. To su rupci velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca.
Ovom izložbom Muzej Međimurja Čakovec predstavlja povijest nošenja ovog odjevnog elementa u Međimurju te koprivničkoj i ludbreškoj Podravini. Autorice izložbe su kustosica MMČ-a Janja Kovač i viša kustosica MGK-a Marija Mesarić, a kao neovisna suradnica im se pridružila diplomirana etnologinja i konzervatorica savjetnica Venija Bobnjarić Vučković iz Restauratorskog centra Ludbreg.
Na izložbi će se javnosti predstaviti građa iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja grada Koprivnice. Na dijelu građe su u proteklim godinama provedeni restauratorski i konzervatorski radovi koje su provele djelatnice Hrvatskog restauratorskog zavoda - Restauratorskog odjela Ludbreg. Djelatnice HRZ-a uključile su se u pripremu izložbe stručnim savjetima oko načina prezentacije i izlaganja tekstilnih predmeta te dale mišljenje i preporuke o uvjetima izlaganja u predviđenom prostoru.
Otvorenje:
Izložba se otvara 12. studenog  2021. godine u 18:00 sati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, a 2022. u Muzeju grada Koprivnice. Zbog trenutne epidemiološke situacije povećanog broja oboljelih virusom Covid-19, otvorenje je namijenjeno samo osobama s pozivnicama i održat će se na otvorenom, u atriju, a sve ostale zainteresirane građane pozivamo da posjete izložbu u radno vrijeme muzeja: od ponedjeljka do petka od 07 – 15 h te subotom i nedjeljom od 10 – 14 h.
Dodatni program uz izložbu:
Uz izložbu će biti organizirana i vodstva za škole (potrebna je najava u tajništvu muzeja) te vodstva za zainteresirano građanstvo u subotu i nedjelju, 27. i 28. 11. 2021. u 11 sati u Izložbenom salonu.
Planirano je i javno predavanje kustosice – autorice izložbe Janje Kovač na temu tibeta u Međimurju i Podravini. Predavanje će se održati u multimedijalnoj dvorani na katu Riznice Međimurja u petak, 10. 12. 2021. u 18 sati.
Izložba se može razgledati do 31. siječnja 2022. godine.
Izvor: Muzej Međimurja Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content