Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 4. studenoga 2021.- Iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju građane na cijepljenje koje se odvija svakog radnog dana od 9 do 18 sati

Datum objave: 4. studenoga 2021.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 616 uzoraka, od čega je evidentirano 366 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 59,4% od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok su brzim antigenskim testiranjem prijavljena 2 pozitivna nalaza.
Međimurje bilježi najveći broj uzetih uzoraka u jednom danu i pozitivnih osoba od početka pandemije. Trend porasta brojki održava se na incidencije, pa 7-dnevna incidencija iznosi 767, a 14-dnevna incidencija iznosi 1 343 pozitivnih na 100 000 stanovnika.“, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal na konferencija za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Dodala je da je u Međimurju potvrđena prisutnost delta varijante AY.4.2., koja je izuzetno virulentna i lako prenosiva: „Iako je Međimurje županija koja ima postotak cijepljenih među najvećim u Hrvatskoj, iznad 60%, to još uvijek nije dovoljno da bismo spriječili širenje virusa kojem svjedočimo. Stoga nam je drago što je primjetan porast interesa za cijepljenje i nastojat ćemo maksimalno olakšati građanima dolazak na punktove.“
U protekla 24 sata oporavilo se 97 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 938. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 76 019 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović podsjetila je da se osobe koje dobe pozitivan nalaz moraju odmah izolirati na 10 dana, a ukućani koji nisu cijepljeni također moraju u samoizolaciju.
Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.
Osim u Čakovcu, danas se građani mogu cijepiti i u Ljekarni Kotoriba od 12 do 17 sati
Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenoga od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenoga od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006. U subotu, 20. studenoga 2021. godine u trijaži Županijske bolnice Čakovec održat će se cijepljenje za građane koji nisu u mogućnosti cijepiti se tijekom tjedna.
U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 50 pacijenta pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpušteno je 11 pacijenata, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji, nema preminulih osoba.
Klinička slika hospitaliziranih teža je od prošle godine, a ono što posebno zabrinjava je veći broj zaražene djece. Zato pozivamo da se cijepe građani i sva djeca starija od 12 godina. Mi u bolnici svakodnevno svjedočimo važnosti i učinkovitosti cijepljenja, jer je većina hospitaliziranih necijepljena. Upravo zbog necijepljenih i oboljelih trpe oni koji su cijepljeni, a trebaju određenu zdravstvenu uslugu.“, rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović.
Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić dodao je svi građani trebaju pridonijeti poboljšanju epidemiološke situacije kako bi se brojke što prije smanjile i kako bi se zaštitio zdravstveni sustav. Apelu da se građani cijepe u što većem broju pridružili su se načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Branko Sušec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec: „75% osoba hospitaliziranih u Županijskoj bolnici Čakovec nije cijepljeno. Stoga, iako samo cjepivo nije dovoljno da nas zašiti od zaraze, cjepivo štiti od težih posljedica covida.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content