Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najbolja ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini predstavljena u Metalskoj jezgri Čakovec

Datum objave: 3. studenoga 2021.

Nakon 13. Bijenalne izložbe održane u svibnju, Udruženje arhitekata Međimurja nastavlja s aktivnostima te je u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata i Hrvatskom komorom arhitekata - Područni odbor Varaždin u Metalskoj jezgri Čakovec otvorilo Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, koja je u Međimurje stigla nakon Zagreba, Dubrovnika, Splita, Šibenika, Rijeke, Zadra i Pule. 
Godišnja izložba daje pregled najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u Hrvatskoj i pregled nagrada koje dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata kao krovna organizacija. Nagrade se dodjeljuju svake godine, a nazvane su prema velikanima hrvatske arhitekture. U 2020. godini stiglo je 96 prijava za najznačajnija arhitektonska ostvarenja koja su predstavljena izložbom. Otvorenju su nazočili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije Mirjana Pintar i ravnatelj Metalske jezgre Čakovec Mario Šercer
Izložbu je predstavila predsjednica Udruženja arhitekata Međimurja Blanka Levačić koja je istaknula da ove godine nažalost nema prijavljenih ostvarenja na prostoru Međimurske i Varaždinske županije, uz nadu da će na sljedećoj izložbi biti prisutna i djela s našeg područja. Dodala je da je izložba inspiracija svim članovima da sustavno i strpljivo rade na poboljšanju kvalitete prostora.
Tipologija izloženih projekata je raznovrsna te su predstavljeni javni prostori, javne zgrade za odgoj i obrazovanje, stanovanje, interijeri, zgrade za rad i druga razna polja djelovanja arhitekata. Radove prijavljene na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini ocjenjivao je stručni žiri u sastavu: Ante Nikša Bilić, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta UHA-e: Breda Bizjak, Tonči Čerina (voditelj), Ivana Ergić, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Lea Pelivan i Ana Šverko. Iz vrednovanja radova u konkurenciji za Nagradu „Neven Šegvić” izuzeli su se Ante Nikša Bilić i Ana Mrđa, a za Nagradu „Drago Galić” Helena Paver Njirić. O nominacijama za Nagradu „Viktor Kovačić” odlučivali su članovi Stručnog savjeta.
Nagrada "Viktor Kovačić" za životno djelo ove je godine pripala Ivanu Prtenjaku, dok su dobitnici Nagrade "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog Igor Franić za SEECEL centar te Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško za kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku. Ove godine obilježava se čak 60 godina dodjeljivanja nagrada "Viktor Kovačić".
Nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2020. dobili su Hrvoje Njirić i Iskra Filipović za rekonstrukciju i dogradnju kuće u zagrebačkoj Petrovoj ulici 140 i IVANIŠIN.KABASHI.ARHITEKTI/ Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas za Villu u pogledu u Dubrovniku.
Nagrada „Bernardo Bernardi“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020. dodijeljena je Vjekoslavu Gašparoviću za pristup i prezentaciju Utvrde Petrapilosa i Damir Gamulin i Antun Sevšek za postav izložbe „Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / Zadnje odredište Auschwitz“.
Nagrada „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstven-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2020. dodijeljena je Jeleni Skorup Juračić za knjigu „Atomizirani hotel – novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada ili krajolika“ i Tamari Bjažić Klarin za knjigu „’Za novi, ljepši Zagreb!’ – Arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941.“.
Izložba je otvorena do 26. studenoga 2021. te se može razgledati svakim radnim danom od 8 do 20 sati, a vikendom od 9 do 20 sati.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content